Bivši direktor Nove TV Jurenec nije čuo da bi Svilan primao mito

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. siječanj 2013. u 12:56
Marijan Jurenec; Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Ugovori za emisije, kazao je, obnavljali su se temeljem gledanosti, profitabilnosti i prodaje.

Bivši predsjednik Uprave Nove TV Marijan Jurenec izjavio je danasna zagrebačkom Županijskom sudu da nikada nije čuo da bi bivši direktor programa Siniša Svilan ili bilo tko drugi s te televizije uzimao mito za kupnju emisija vanjske produkcije.

Jurenec, koji je kao predstavnik grupacije CME, vlasnika Nove TV, 2005. došao iz Slovenije na tu televiziju, rekao je u nastavku suđenja Svilanu da nije izravno sudjelovao u pregovorima o kupnji emisija ali da je cijeli proces koordinirao i na kraju se uključivao u određivanje cijena koje su se, tvrdi, kretale u tržišnim okvirima.

Ugovori za emisije, kazao je, obnavljali su se temeljem gledanosti, profitabilnosti i prodaje.

Potvrdio je da je potpisao tri ugovora za emisiju "Istraga" i dva ugovora za emisiju "U sridu", za čije je prikazivanje, po USKOK-ovoj optužnici, Svilan dobivao mito od vlasnika producentske kuće Core Media Vladimira Šelebaja Selliera.

Jurenec je rekao da je emisiju "U sridu" zatekao kad je došao na Novu TV, dok je za "Istragu" iz Slovenije doveo producente koji su učili raditi ljude iz Hrvatske.

Za Svilana je kazao da je imao zadaću analizirati poslove, producirati i nabavljati program te predlagati programsku shemu.

Svilan je bio jedan od osam direktora koji su svi bili jednaki, kazao je svjedok dodavši da na njega nije mogao posebno utjecati "ako nisu bili ispunjeni uvjeti".

Jurenec je u jednom trenutku u sudnici rekao da ga "ne tangiraju hrvatski zakoni". "Ja se mogu ustati pa ćete me vidjeti preko Međunarodnog suda. Ja sam došao na sud dobrovoljno", kazao je sutkinji Jasni Smiljanić, nakon što ga je upozorila da nije pozvan da objašnjava nego da odgovara na pitanja.

Zaposlenica HTV-a Ruža Novak, sestra Hloverke Novak Srzić, posvjedočila je da je na poziv Edvina Softića surađivala kao asistent režisera emisije "1 na 1" za što je po emisiji dobivala do sto eura. Kazala je da je ona Softiću predložila da se u projekte uključi i Silva Mustapić koja, tvrdi, tada nije bila u vezi sa Svilanom, kao što je na posljednjoj raspravi izjavio Šelebaj.

Na današnjem ročištu trebala je svjedočiti i Silva Mustapić koja je sutkinji ispričala svoj nedolazak.

Bivša pravnica na Novoj TV, danas odvjetnica Ivana Vukinovac Gelo posvjedočila je da je Uprava Nove TV potpisivala i zaključivala sve ugovore, a da je direktor programa sudjelovao u pregovorima i predlagao program, a sve u dogovoru s upravom.

Sutra se očekuje svjedočenje novinarka HTV-a Hloverke Novak Srzić, koja je jedno vrijeme radila i na Novoj TV. Šelebaj tvrdi da je ona primala po tisuću eura mjesečno za emisiju "U sridu" jer je redovito jednom tjedno sudjelovala u uređivačkom kolegiju. Troškovi za nju, kako je posvjedočio, krili su se iza stavke "scenarij".

Komentirajte prvi

New Report

Close