FOTO: BAT ulaže dodatnih 30 milijuna eura u tvornicu u Kanfanaru i najavljuju borbu s crnim tržištem

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. rujan 2016. u 14:33
Foto: Jurica Galoić / Pixsell

U Hrvatskoj se, kažu u BAT-u, 25 posto prodaje odnosi na crno tržište, što je veliki gubitak i za državni proračun.

Od dolaska u Hrvatsku i kupnje TDR-a British American Tobacco (BAT) je nastavio s ulaganjima te je ove godine investirao 20 milijuna eura, a u idućem razdoblju planira dodatnih 30 milijuna eura ulaganja u tvornicu u Kanfanaru, kazao je u četvrtak predsjednik Uprave tvrtke BAT Adria Ram Addanki.

TDR je odlična akvizicija, ocijenio je Addanki, navodeći kao poslovne ciljeve daljnja ulaganja u širenje tvornice u Kanfanaru, rast tvrtke, ali i borbu s crnim tržištem.

Addnaki je zadovoljan dosadašnjim rezultatima poslovanja u Hrvatskoj, gdje, kako kaže, ostvaruju rast tržišnog udjela svakog mjeseca. Tržišni udio BAT-a u Hrvatskoj tako trenutno iznosi 52,8 posto, kazao je. 

Kako je rekao, počeli su i izvoziti na nova strana tržišta, primjerice u Njemačku, Mađarsku, Grčku i Bugarsku, te vjeruje da su svi ti pokazatelji osnova za daljnji rast i razvoj kompanije.

Na susretu s novinarima u Rovinju predstavnici BAT-a upozorili su i da tržišta u regiji kontinuirano obilježava značajan rast crnog tržišta.

U Hrvatskoj se, kažu u BAT-u, 25 posto prodaje odnosi na crno tržište, što je veliki gubitak i za državni proračun.

Po podacima koje su iznijeli, državni proračuni u Hrvatskoj i BiH godišnje ostaju bez više od dvije milijarde kuna prihoda, jer se na ta dva tržišta ilegalno trguje s više od 4,5 milijardi komada cigareta i duhanskih proizvoda. 

Pritom ističu da rastu ilegalnog tržišta pogoduje i "neplanirani rast trošarina na duhanske proizvode" te stoga u BAT-u smatraju da je važno da vlade precizno definiraju kalendar rasta trošarina.

BAT je od Adris grupe kupio tvrtku TDR (bivša Tvornica duhana Rovinj) te ostale tvrtke Adrisove duhanske poslovne jedinice (Istragrafika, Hrvatski duhani i Adista te maloprodajni lanci iNovine i Opresa) sredinom prošle godine, po cijeni nešto višoj od pola milijarde eura. Dio te akvizicije bila je i tvornica u Kanfanaru, koja proizvodi oko 7,5 milijardi komada cigareta godišnje, od čega se oko 60 posto izvozi na strana tržišta. 

BAT je jedna od najvećih multinacionalnih duhanskih kompanija, s više od 200 vlastitih brandova, zapošljava više od 50 tisuća ljudi i prodaje 663 milijarde cigareta koje proizvodi u 44 tvornice u svijetu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

“a u idućem razdoblju planira dodatnih 30 milijuna eura ulaganja u tvornicu u Kanfanaru”

Obećanje ludom radovanje. Niti u kojem vremenskom roku, niti u što misle uložiti. Addanki se može slobodno kandidirati za naš Sabor.

New Report

Close