Banke odgovorile Udruzi Franak: Presuda Suda EU nema izravan utjecaj na Hrvatsku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. rujan 2017. u 15:01
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Predstavnici Udruge Franak u četvrtak su tu presudu Suda EU nazvali povijesnom pobjedom za sve dužnike u CHF, a smatraju i da bi ona morala biti obvezujuća za hrvatske sudove.

Hrvatske banke u vrijeme ugovaranja kredita vezanih uz švicarski franak (CHF) nisu mogle predvidjeti kretanje tečaja CHF-a, ustvrdili su u četvrtak iz HUB-a, iz koje u povodu presude Suda EU vezano uz CHF kredite u Rumunjskoj objašnjavaju i da ta presuda nema direktnog utjecaja na Hrvatsku, suprotno onom što ističe Udruga Franak

"U povodu presude Europskog suda koja se odnosi na slučaj rumunjskih dužnika po kreditu u švicarskim francima, HUB želi pojasniti okolnosti ugovaranja kredita u valutnoj klauzuli CHF te predviđanja u kojoj mjeri navedena presuda nema direktnog utjecaja na Hrvatsku, upravo suprotno onome što ističe Udruga Franak", ističu iz Hrvatske udruge banaka, iz koje svoja stajališta iznose u pet točaka. 

Iz HUB-a u prvoj točki navode kako presuda EU suda ističe da je ključno pitanje vremena u kojemu se eventualna nepoštenost ugovora treba ocjenjivati. Prema presudi, to je isključivo vrijeme sklapanja ugovora. Ključno je pitanje je li banka znala ili morala znati godinama unaprijed buduće kretanje tečajeva i je li mogla, godinama unaprijed, predvidjeti aprecijaciju CHF koja je u globalnim razmjerima bez presedana.

"Odgovor je jasan: Hrvatske banke (ali niti druge institucije u RH) u vrijeme sklapanja ugovora kredita vezanih uz CHF ni na koji način nisu mogle raspolagati znanjima o kretanju tečaja švicarskog franka", tvrde iz HUB-a.

U drugoj točki ističu kako hrvatskim, ali i drugim bankama u svijetu nije bilo ni dopušteno špekulirati na deviznom tržištu, već su morale i same biti zadužene u svakoj stranoj valuti onoliko koliko su u toj valuti imale tražbina. Stoga, svaka promjena tečaja strane valute za hrvatske je banke bila neutralna. Ako bi tečaj aprecirao, to se jednako odražavalo i na njene tražbine i na njene obveze u istoj valuti, navode iz HUB-a.

"Upućivanjem na relevantnost trenutka sklapanja ugovora, presuda jasno indicira da svaka moguća kasnija neravnoteža u teretu obveza ne može više biti razlogom ispitivanja poštenosti ugovorne odredbe. Ovakvo je stajalište, također u skladu s nedavnom  presudom rumunjskog ustavnog suda ( broj 62 od 7. veljače 2017), koji je ocijenio neustavnim propis o prinudnoj konverziji kredita u CHF", treća je točka iz HUB-ova priopćenja. 

U četvrtoj poručuju da "hrvatske banke nisu ugovarale nikakav 'mehanizam' prema kojima se mogao obaviti izračun kunske protuvrijednosti CHF u kune, a ponajmanje su primjenjivale ikakve vlastite tečajeve ili tečajne politike, već su ugovarale srednji tečaj HNB, kao javno dostupan i neovisan kriterij prema kojemu se izračunava kunska protuvrijednost obveze". To je, dodaju, potpuna razlika u odnosu na CHF kredite u Mađarskoj gdje su primijenjeni različiti tečajevi kreditora.

"Na koncu, presuda Suda Europske unije uopće se ne odnosi na kredite s valutnom klauzulom, nego na kredite odobrene u stranoj valuti", ističu iz HUB-a u petoj točki.

"Hrvatske banke dakle u trenutku ugovora kredita vezanih uz CHF nisu raspolagale nikakvim specifičnim znanjima koja bi kao vlastite 'mehanizme' zadržale za sebe i ne bi ih komunicirale potrošačima", zaključuje se u priopćenju HUB-a.

Prema presudi Suda EU-a, koji se očitovao na zahtjev jednog žalbenog suda iz Rumunjske koji je rješavao tužbu dužnika u švicarskim francima, kod odobravanja kredita u stranoj valuti financijska institucija mora zajmoprimcu pružiti dovoljno informacija, uključujući moguće rizike i vjerojatnost njihova ostvarivanja, kako bi mogao donijeti razboritu i informiranu odluku.

Predstavnici Udruge Franak u četvrtak su tu presudu Suda EU nazvali povijesnom pobjedom za sve dužnike u CHF, a smatraju i da bi ona morala biti obvezujuća za hrvatske sudove, kao i da je dobra polazišna osnova za obranu na arbitražnom sudu u Washingtonu. 

Komentari (8)
Pogledajte sve

1. “već su morale i same biti zadužene u svakoj stranoj valuti onoliko koliko su u toj valuti imale tražbina” hahahh samo me zanima i jesu li bile zadužene
2. “ponajmanje su primjenjivale ikakve vlastite tečajeve ili tečajne politike, već su ugovarale srednji tečaj HNB” ovo je čista laž, hypo koristila vlastiti prodajni tečaj za devize
3. “presuda Suda Europske unije uopće se ne odnosi na kredite s valutnom klauzulom, nego na kredite odobrene u stranoj valuti” istina, ali s perpektive krajnjeg korisnika rizik je isti



Što lupetaju banke,pa građani koji su dolazili dignuti kredit u eurima,nagovarani su od strane bankarskih činovnika na CF ,pod izlikom da nemaju uvjete za eure… pametnomu dosta.

Nije to bas istina, upozoravalo se puno na opasnosti, ali mnogi nisu htjeli slusati… zasto cca 80% onda iam Euro a mogli su svi u franke? Cinjenica je da se nekima i povoljno okrenuo tecaj te su i zaradili. IMO, HNB je to trebao zabraniti, ali ona konverzija jest nezakonita. Nemozes po nekom izmisljenom tecaju unatrag 100% na stetu jedne strane raditi konverziju. To je suludo. Znaci oni koju su uzimali kredite potpuno su amnestirani odgovornosti. A sto je dok su kamate bile manje? Sto je s onima kojima je rata pala?
[/quote]

Mali ne lupetaj.

Djelatnici banke dobivali su bonuse za prodaju švicaraca!

I što su onda radili djelatnici banaka?

Forsirali, možda (eurske kredite bez bonusa)?

Ha, ha, ha!

“Banke odgovorile Udruzi ” i to je vec civilizacijski napredak .

Kad sam uzimao namjenski kredit u autosalonu jedini mi je izbor bio švicarski franak , jer su mi prodavači orazložili da su imali kredite u eurima ali su se promjeniti valutu u sch franke , jer je franak puno stabilniji od eura , na dan 2? 06 2007g

New Report

Close