'Banke će možda morati vratiti velike iznose, očekujte udar na dionice Zabe i PBZ-a'

Photo: Boris Scitar/PIXSELL Photo: Boris Scitar/PIXSELL

Presuda u korist udruge Franak sigurno će se odraziti na dionice banaka.

Presuda u korist udruge Franak sigurno će se odraziti na dionice banaka na domaćem tržištu kapitala. No, u kojoj mjeri, ovisi o raspoloženju investitora, poručuju analitičari. 

"Riječ je o potencijalno velikim iznosima koje će banke možda morati vratiti. Tako da se može očekivati negativni udar na dionice jedinih dviju banaka na Zagrebačkoj burzi – Zagrebačke banke i Privredne banke Zagreb", kaže nam jedan broker. 

No na taj udar treba pričekati. Naime, burza je odmah nakon što je objavljeno da je Trgovački sud donio presudu u korist udruge Franak, obustavila trgovanje tim dionicama kao i obveznicama Erste banke kako bi zaštitila investitore. 

Obustava će trajati dok sve "dok javnost ne bude potpuno i točno informirana o sadržaju  nepravomoćne prvostupanjske presude Trgovačkog suda u Zagrebu", stoji u obavijesti ZSE. Do kada će blokada trajati, nije napisano. 

Međutim, u ovakvim slučajevima burza neće čekati objavu same presude, nego kada izdavatelji pošalju obavijesti da je ta presuda donesena, dionice će se odblokirati. Što bi se moglo dogoditi već u petak, ako banke do tada pošalju obavijesti. 

Komentari (2)
  • Twixer
    Twixer 14:27 4.7.2013.

    Ko god ima novce u fondovima koji drze banke bilo bi mu pametno da to podigne dok je trgovanje bankama jos stopirano.

  • tramell
    tramell 14:24 4.7.2013.

    dok jednom ne smrkne, drugom ne svane

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve