Bandić reže besplatni prijevoz umirovljenicima, ali i socijali?

Foto: Grgur Žućko / Pixsell Foto: Grgur Žućko / Pixsell

Vidljivo je da će doći do značajnog smanjenja prava koje gradska uprava dosad nije spominjala.

Godinama se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić hvalio kako je Zagreb najsocijalniji grad. Besplatni prijevoz ZET-ovim autobusima i tramvajima imali su nezaposleni, umirovljenici, darivatelji krvi, jedno vrijeme čak i đaci, ali to je već ranije ukinuto. Sada ide u daljnje rezanje prava iako je u proračunu planirano povećanje novca za plaće gradskih službenika.

Kako pišu 24 sata, gradski zastupnik Renato Petek iz Naprijed Hrvatska objavio je što su mu odgovorili iz Ureda za financije kada je pitao zašto se novac za tu svrhu smanjuje za 45 milijuna kuna. Vidljivo je da će doći do značajnog smanjenja prava koje gradska uprava dosad nije spominjala.

Njegov status prenosimo u cijelosti:

'Bandić ukida socijalnu mjeru besplatnih godišnjih karata ZET-a za dio umirovljenika! U prijedlogu proračuna Grada Zagreba za 2018. godinu, a koji je prošao prvo čitanje, stoji da će sredstva po toj stavci biti smanjena za 45 milijuna kuna, umjesto prošlogodišnjih 82, na samo 37,5 milijuna kuna. Do sada je sukladno odluci o socijalnoj skrbi bilo utvrđeno da pravo na besplatnu godišnju kartu ZET-a imaju umirovljenici čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3.200,00 kn mjesečno.

Također, tu su mjeru koristile i osobe starije od 65 godina života koje nisu korisnici mirovine, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3.200,00 kn mjesečno, korisnici pomoći za uzdržavanje nesposobni za rad i privređivanje, kao i osobe kojima je priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja.

Na postavljeno pitanje zašto je iznos po toj stavci toliko smanjenje dobio sam pisani odgovor gradskog Ureda za financije u kojem stoji: ...“S obzirom da su za realizaciju ove mjere potrebna značajna sredstva, pristupilo se reviziji prava i iznalaženju drugačijeg modela osiguranja besplatnog prijevoza s obzirom da je snižena i cijena pojedinačne karte javnog gradskog prijevoza.“

Drugim riječima, ova se socijalna mjera ukida, a predložit će se, neka nova, za koju će biti dovoljno više nego upola dosadašnjih sredstava. Prije nekoliko godina, išlo se s prijedlogom, od čega se ubrzo i odustalo, da se dohodovni cenzus snizi s 3.200,00 kn na 2.400,00. Ostaje vidjeti koliko će umirovljenika grada Zagreba od 1.1.2018. izgubiti pravo na besplatne godišnje karte ZET-a, koji bi uz Velesajam, trebao uskoro biti izdvojen iz Zagrebačkog holdinga. A do tada se tijekom Adventa vozite besplatno!', napisao je Petek na svom Facebook profilu.

Komentari (3)
 • hasenfefer
  hasenfefer 21:54 7.12.2017.

  Nema više novaca a Bosanci i Hercegovci traže svoje.

  Novci ili zatvor.

  Sad očekujemo da “socijalne slučajeve” koji imaju 2-3 stana i 2 do 3 apartmana počinje izbacivati iz poklonjenih socijalnih stanova, ili ne daj Bože morati će plaćati najamninu.

  Očekujem da počinje protjerivati umirovljenike iz njihovih stanova.

  Treba rođama osigurati životni prostor.

  Vratio se poglavnikov duh u grad.

 • miami
  miami 18:30 7.12.2017.

  …nove fontane, ili se direktorica TZ Grada Zagreba- zanesla …..pa , treba pokriti kredite u bankama…?

 • bujica
  bujica 16:27 7.12.2017.

  Udri Mile po penzićima,socijali i nezaposlenima.Nijh treba sve na Goli Otok da nemaš problema.Govno jedno!

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!