Apsurdno je da je 20 minuta odavde MBA priznat, a tu nije

Autor: Majda Žujo , 15. siječanj 2014. u 17:59
Ian Sutherland

Iako je i u Hrvatskoj sve traženija, titula MBA u akademskoj zajednici još uvijek nije adekvatno priznata.

Iako je i u Hrvatskoj sve traženija, titula MBA u akademskoj zajednici još uvijek nije adekvatno priznata. Naime, MBA se u Hrvatskoj kategorizira kao običan diplomski, a ne poslijediplomski studij, odnosno magisterij. Ipak, privatni sektor titulu MBA priznaje i bez formalne verifikacije, a onima koji je posjeduju sigurno će biti korisna referenca. O MBA programima i njihovim benefitima raspravljali su sudionici okruglog stola Edukacija: MBA kojega je u srijedu organizirao Poslovni dnevnik.

“Niti oni koji su MBA program završili vani u Hrvatskoj ne mogu nostrificirati svoju diplomu. Oni koji su, primjerice, otišli u inozemstvo zbog stjecanja titule MBA, u Hrvatsku se vraćaju s istim stupnjem obrazovanja koji su imali i kad su otišli”, upozorava Zoran Đorđević iz Cotruglija dodajući kako je to jedan od razloga zašto u javnoj službi, gdje plaće ovise o kvalifikacijama, nema većeg interesa za ovim obrazovanjem, iako im je ono prijeko potrebno. U privatnom sektoru to nije slučaj, a značenje MBA-a daleko je prepoznato i traženo među menadžmentom na svim razinama.

„MBA ima svoj kredibilitet i imidž koji je prepoznat u cijelom svijetu. Jedan od dugoročnih ciljeva i inicijativa udruge MBA Croatia je i ta da se MBA prizna kao poslijediplomski studij, no ne znamo koliko će nam za to trebati vremena i resursa”, poručio je Aco Momčilović, predsjednik udruge MBA Croatia.

Da u privatnom sektoru nema dvojbe oko priznavanja MBA-a smatra i Ana Mlinarić, specijalistica upravljanja ljudskim potencijalima u Styriji.

“Iz perspektive privatnog sektora MBA je priznat bez obzira na verifikaciju akademske zajednice. Vjerujem da su akademskoj zajednici u Hrvatskoj ovakvi programi vrlo veliki izazov u smislu konkurencije, jer puno više odgovaraju potrebama privatnog sektora. Činjenica je da državni fakulteti rijetko produciraju kadar koji je prilagođen potrebama privatnog sektora”, smatra Mlinarić. I visokim školama je u interesu da se programi verificiraju prema svjetskim standardima, što je istaknula Dolores Pušar Banović s RRiF Visoke škole, dodajući kako su takve inicijative već pokrenute. U Sloveniji nemaju takav problem, a država je odavno i privatnom sektoru dopustila da uđe u visoko školstvo.

“Apsurdno je da je 20 minuta odavde MBA priznat, a tu nije. No, razlog odlaska na MBA i tako ne bi trebala biti titula već razvijanje i stjecanje znanja za pojedinca ili doprinos razvoju kompanije”, poručio je Ian Sutherland s IEDC poslovne škole Bled dodajući kako je i unatoč krizi MBA još uvijek vrlo tražen.

“Uvijek se kaže kako je razvoj ljudi skup, no veća je debata koliko je skupo ne razvijati svoje ljude”, zaključuje Sutherland.

Komentirajte prvi

New Report

Close