Apsurdni propusti zbog kojih inspekcije deru poduzetnike – sretni oni koji prođu s 5.000 kuna kazne

Autor: Poslovni.hr , 04. travanj 2016. u 14:20
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija

U sreahu od osvete dodatnim inspekcijama, poduzetnici su ispričali svoja neugodna iskustva, ali pod uvjetom da ih se ne imenuje. Najžalosnije je što je sve po zakonu.

Iako su inspekcije česte i neumoljive, mnogi poduzetnici, dok ih ne lupi po džepu, ni ne znaju koliko ih skupo može koštati ne ispune li apsolutno sve iz mora pravilnika i zakona kojima je regulirana njihova djelatnost. Novinari Slobodne Dalmacije razgovarali su s njih nekoliko, ali je većina htjela da im se zaštiti identitet kako ne bi opet bili na udaru revnih inspektora.

Primjer prvi. Čovjeku poduzetniku u poduzeće stiže inspekcija. Pregledaju sve i pitaju ga za vatrogasni aparat. Po propisima ga treba imati i složit ćemo se svi, to je pametno i logično imati u objektu. Čovjek ponosno pokaže aparat na zidu. Novi blještavi aparat, atestiran. Vidi se s kilometra. No, inspektori nisu bili zadovoljni, budući da uz aparat na zidu nije imao naljepnicu na kojoj piše vatrogasni aparat ili mjesto za vatrogasni aparat odrezali su mu mandatnu kaznu od 5.000 kuna. I još je dobro i prošao jer je za neoznačavanje mjesta vatrogasnog uređaja predviđeno od 2.000 do 15.000 kuna kazne.

I drugog poduzetnika naljepnica je skupo koštao. Ona na kojoj piše da prodavač mora izdati račun, a kupac ga uzeti. Ovaj poduzetnik imao je naljepnicu, ali ne i najnoviju.

"To je stara naljepnica. Četiri puta su se mijenjale te naljepnice, a vi još imate prastaru. To vam je 30.000 kuna kazne", zaključili su inspektori, a na pitanje da što to piše na novima, a na starima ne postoji odgovaraju:

"Isto što i na starim. Račun morate izdati, kupac ga mora uzeti i zadržati, ali su se mijenjali zakoni koji to propisuju pa su se mijenjale i naljepnice. Još ste dobro prošli s 30.000 kuna kazne, mogli smo vam odsjeći od 5.000 do 500.000 kuna, rekli su inspektori.

Ono što poduzetnicima nikako nije shvatljivo je zbog čega ih se nije upozorilo, dalo im rok od nekoliko dana da nabave naljepnice, jer ništa nisu učinili što je naudilo poslovanju, sigurnosti ili proračunu, pa onda, ako ne postupe po naputku inspekcije, neka im naplate ne 5.000 ili 30 tisuća kuna kazne, nego milijun kuna.

Apsurdna je i priča jednog Makaranina koji ima restoran, a inspekcija mu je naplatila 2.000 kuna kazne zbog ormara. Po propisima mora imati ormara koliko je radnika, on je imao četiri ormara na petoricu, pa su dvojica konobara dijelila ormar. I to ga je koštalo skuplje od ormara. Umjesto da mu inspekcija kaže da kupi još jedan ormar i da mu rok od nekoliko dana da to učini, oni su ga odmah oglobili svotom koja teži koliko dva ormara.

Komentari (10)
Pogledajte sve

Mislim da upravo poslodavački mentalitet, iskazan u jednom od ovih postova a odnosi se na “život u komunizmu” i jest razlogom zašto ih se kažnjava. U redu, ovaj slučaj sa naljepnicama je apsurd, no iza toga stoji i opet neki poduzetnik: privilegirani TISKAR tih naljepnica. Ili dizajner.
Ostalo: a oprostit ćete, postoje pravilnici za protupožarne aparate i druge stvari. Poslodavac NE MORA te propise znati, ali tada MORA angažirati STRUČNJAKA koji zna. Problem je što svi otvaraju posao gledajući kako da uštede i plate što manje. Tako se NE POSLUJE.


Moguće je sve …. pa mi živimo u nekoj vrsti komunizma !!!


mislim da su kod nas ipak prisutne sve vrste komunizma, da je samo neka, to bi s lakoćom podnosili, imao sam prije 20-ak godina priliku vidjeti, kako baba u uredu za gospodarstvo, ima određene stvari precrtane markerom u NN/’48 i ne odstupa ni milimetar, ma koji bi se poduzetnik tome usprotivio, da si još navuče Informbiro na vrat

Ako meni ne vjeruješ , šalji upit na AUTOR.HR-..-..Twixer u !

Čast je plaćat hrvatske kazne.

New Report

Close