Andabak presudom iz 2008. povećava svoj udio u Makarskoj

Autor: Suzana Varošanec , 17. srpanj 2012. u 22:00

Jako Andabak potvrđuje da, ako se dioničari slože, smanjit će se udio države, a povećati udjeli ostalih dioničara u toj hotelskoj kući

Jaki Andabaku koji drži 13,30 posto dionica u Hotelima Makarska mogao bi vlasnički udio u toj kompaniji porasti, i to bez kune novih investicija. Takav je rasplet moguć, a sve će biti jasnije od sredine idućeg mjeseca. Naime, za 17. kolovoza zakazana je Redovna skupština dioničara, na kojoj će se pretresti poslovanje tvrtke u 2011.

Zadnja točka
S druge strane, pozivajući se na pravomoćnu presudu Upravnog suda iz prosinca 2008., Andabak je zatražio da se na dnevni red uvrsti i njegov prijedlog odluke koji pak može imati posljedice za temeljni kapital i vlasničku strukturu. Andabak je zatražio da dioničari ponište odluku Glavne skupštine o dokapitalizaciji, koja je održana 17. prosinca 1999. Također predlaže brisanje iz sudskog registra upisa povećanje temeljnoga kapitala. On je upisan na iznos od 223 milijuna kuna, ali je navedena dokapitalizacija u iznosu od 51,9 milijuna kuna – unosom dva autokampa – u međuvremenu pravomoćnom sudskom odlukom osporena, no stanje nije usklađeno. Na vidjelo tako izlaze podaci o odbijanju zahtjeva Hotela Makarska za povećanjem temeljnoga kapitala za iznos od 51,9 milijuna kuna unosom istih zemljišta autokampova Dalmacija i Rivijera. Pokrenut je i postupak na Trgovačkom sudu u Splitu za upis brisanja odluke o povećanju temeljnoga kapitala kao i same dokapitalizacije. Andabak smatra da se radi zaštite interesa društva i svih njegovih dioničara, a usklađivanjem pravnog i stvarnog stanja temeljnoga kapitala njegov prijedlog uvrsti na dnevni red Glavne skupštine. “Ako dioničari podrže prijedlog, doći će do smanjenja temeljnoga kapitala za 51,9 milijuna kuna i promijenit će se odnosi među dioničarima. Riječ je o 30-ak posto kapitala koji je bio uključen dokapitalizacijom 1999., a pravomoćnom sudskom odlukom vlasnici su izgubili taj udio”, rekao je Andabak potvrđujući da bi se tako smanjio udio države, što onda ostalim dioničarima povećava udjele.

Uplata je alternativa
Predsjednik Uprave Hotela Makarska Joško Lelas Andabakov je prijedlog stavio na sam kraj dnevnog reda. Kako nam je to objasnio, sve odluke o visini temeljnoga kapitala u nadležnosti su Glavne skupštine. “Uprava o tome ne može odlučivati”, rekao je Lelas dodavši da država kontrolira 72,5 posto dionica Hotela Makarska. Inače, spominju se i druge mogućnosti za usklađivanje stanja. Alaternativa za smanjenje temeljnoga kapitala je da država npr. odluči provesti dokapitalizaciju, no za to je potrebno unijeti iznos od 51,9 milijuna kuna u novcu u temeljni kapital Hotela Makarska.

Ne radi pritistak

Ljubičić čovjek od povjerenja
Jako Andabak, čini se, povećava u posljednje vrijeme aktivnosti u Hotelima Makarska. No on to opovrgava. Kaže da je prerano govoriti o tome što će poduzeti “ako i kad se država odluči na privatizaciju svojeg udjela preko javnog poziva investitorima. ”Ne radim pritisak na državu”, rekao je Andabak, koji preko svojeg predstavnika u Nadzornom odboru makarske kompanije kontrolira njezino poslovanje. Riječ je o Vinku Ljubičiću, predsjedniku uprave hotelske kuće Zlatni rat u Bolu na Braču.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Drzava posjeduje udio u hotelima zajedno sa privatnim investitorima? Kakav nered!!!!!

Drzava posjeduje udio u hotelima zajedno sa privatnim investitorima? Kakav nered!!!!!

New Report

Close