Amerika jedino s nama u EU nema porezni sporazum

Autor: Darko Bičak , 01. srpanj 2019. u 21:59
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Vize usporavaju protok ljudi, a samim tim i kapital između dviju zemalja.

Udruženje hrvatsko-američkih stručnjaka lobirat će da se što prije ukine vizni režim koji Sjedinjene Američke Države još uvijek primjenjuju za hrvatske građane, a isto tako i da se postigne sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, rečeno je jučer u Zagrebu na potpisivanju sporazuma o suradnji između Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka (ACAP) i Hrvatskih izvoznika (HIZ).

Darinko Bago, predsjednik Uprave Končar grupe i predsjednik HIZ-a, istaknuo je tom prigodom za SAD za Hrvatsku u gospodarskom smislu može značiti mnogo više, no s obzirom na hrvatski potencijal, a posebice američki, ti odnosi nisu na željenoj razini. Smatra da su odnosi puno snažniji u nekim drugim segmentima nego u gospodarstvu i financijama, a ističe da za to postoje dva vrlo važna razloga: nepostojanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i činjenica da građani Hrvatske trebaju vize za odlazak u SAD. Potpredsjednik ACAP-a i voditelj njegove radne skupine za izbjegavanje dvostrukog oporezivanja Tomislav Krmek, kaže da ACAP poduzima brojne aktivnosti kako bi se sklopio ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a.

“Svjesni smo da je Hrvatska jedina članica EU-a koja takav sporazum još nema. To predstavlja velik problem mnogima, prije svega pojedincima i malim i srednjim poduzetnicima koji posluju između Hrvatske i SAD-a, ostvaruju dohodak iz druge države i nastoje ga vratiti u vlastitu zemlju”, kaže Krmek. Izvijestio je da je radna skupina pripremila nacrt ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, kao i memorandum u kojem objašnjavaju sve detalje i korake oko tog ugovora, a s argumentima za njegovo donošenje upoznala je brojne relevantne instance. ACAP je osnovan 2014. u Washingtonu. Ima više od tisuću članova, 15-ak podružnica širom SAD-a i jednu u Zagrebu.

Komentirajte prvi

New Report

Close