Američki investicijski fond kupio Merkur za 28,56 milijuna eura: Zanima ga i Pevec?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. srpanj 2017. u 09:30
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Tvrtka se pod stečajnom upravom oporavila pa je lani imala 212 milijuna eura prihoda i 5,9 milijuna eura čiste dobiti.

Američki investicijski fond HPS Investment Partners kupio je "zdravi dio" slovenskog lanca trgovina tehničkom robom Merkura koji je prije tri godine završio u stečaju, a mediji spekuliraju i o njegovoj zainteresiranosti za hrvatski Pevec.

Američki će fond za Merkur platiti 28,56 milijuna eura, a sredstva će se iskoristiti za podmirenje dugova vjerovnicima, izjavila je u utorak nakon potpisivanja ugovora stečajna upraviteljica Simona Gorjup.

Kako pišu slovenski mediji, HPS Investment Partners zanima se i za kupnju nekretnina starog Merkura, odnosno njegovih trgovačkih centara i to ne samo u Sloveniji nego i u susjednim državama, a mogao bi se odlučiti i za kupnju hrvatskog lanca tehničkih trgovina Pevec, kako bi ojačao svoju poziciju u regiji i trgovinskom sektoru koji ima perspektivu unatoč sve izraženijem trendu nabave i prodaje preko interneta.

Nekadašnji slovenski ministar gospodarstva Matej Lahovnik izjavio je da je sada pravo pitanje hoće li američki investitor od Hete, "loše banke" nekadašnje austrijske transregionalne banke Hypo Alpe Adria koja prodaje nekretnine zaplijenjene zbog nenaplaćenih dugova, uspjeti otkupiti Merkurove prodavaonice u Hrvatskoj i hoće li biti zainteresiran za jačanje te djelatnosti u regiji koja ima dobru ekonomsku perspektivu.

Merkur je financijski posrnuo zbog visokih stopa rasta i širenja od dvadesetak posto godišnje, zbog čega se morao intenzivno zaduživati, a visoki profiti istopili su se kad je započela kriza koja je dovela do zastoja u građevinskoj industriji.

Tvrtka se pod stečajnom upravom oporavila pa je lani imala 212 milijuna eura prihoda i 5,9 milijuna eura čiste dobiti.

Lani se nagađalo da je za kupnju Merkura zainteresiran oporavljeni hrvatski Pevec, ali je njegova neobvezujuća ponuda odbijena, a nije mu bio dopušten niti due dilligence, kako je to uobičajeno pred vlasničku transformaciju tvrtki.

Komentirajte prvi

New Report

Close