Zbog porasta PDV-a na ugostiteljske usluge s 13 na 25 posto, što je samo jedan u nizu visokih nameta poduzetnicima, kroničnog nedostatka radne snage i neusklađene zakonske regulative, stanje u hrvatskom ugostiteljstvu je alarmantno, a zbog pada prometa u prva tri mjeseca počeli su se zatvarati renomirani restorani s dugogodišnjom tradicijom.
Upozoravaju to ugostitelji okupljeni pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, koji su se na sastanku održanom u utorak dogovorili da kreću u opsežnu analizu situacije u sektoru, s kojom planiraju nastupiti prema Vladi. "Događa se upravo ono na što smo upozoravali. Početak godine inače jest slabija sezona, no ove godine je mnogo lošija situacija nego lani u istom periodu. Najveći problem imaju restorani na kontinentu kojima su u zadnjih desetak godina ulazni troškovi porasli za 100 posto, a oni nisu dizali svoje cijene. Iako će se s početkom sezone vidjeti kako će raditi restorani na Jadranu, očekujemo da će se ono moći pokriti podizanjem cijena, no restorani na kontinentu koji ovise o domaćim gostima ne mogu značajno dizati cijene.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Necu ulaziti u strukturu troskova, ali hocu u odnose prema radnicima, place i uvijete.
Odradio sam 12 sezona na jadranu i to i po 16h/dan, prosjek 13h/dan bez nijednog slobodnog dana, 12 sezona!
Tog nema ni u Bangladešu, a ne u Austriji!
U pola od tih sezona smjestaj je bio takav da su svinje i psi mojih susjeda bolje zivjeli i stanovali…ni toga nema u spomenutim zemljama gdje isto radim evo 5. sezonu.
U Hr je normalno da te neprijavi i daje ti na crno pare ili dio para, ovdje ne ni čuti za to(pricam za Austrijske poslodavce, kod nasih neču ni da pogledam oglas, a kamoli da nazovem).
U Hr. redovno potplacivanje inspektora(sanitarni, kontrola poslovanja, min. trhnicki uvjeti..), tu nikada nisam vidio
U Hr. sezonac mora živjeti u pećini do sljedeće sezone, jer nema posla do ljeta za sve, a tu samo nnastavljaš s ljetne na zimsku, pauza 3 tj. odmoriš i ideš dalje, a mi imamo 3 vrste klime, planine, špilje, more i otoke, nizine i seoski turizam(bar preduvjete za njega), a čak i Vlada(HTZ) s novcem od svih stanovnika RH. u službenim reklamama i promocijama, plačenih od svih građana reklamira samo more i otoke!
U Hr. je zakonom još uvijek dopušteno promjeniti firmu i poduzetnik nekažnjeno prodje bez sankcija i izbjegne sve obveze prema radniku i dobavljačima!
Evo sad mi recite jedan razlog zašto je situacija u Hr takva u turizmu?
Pa zar nisu naši bistri ministri mjesecima propagirali da je Hrvatska kao destinacija jeftinija bar za 30-40%, pa gdje su sada ti turisti?
Hrvati su presiromašni da bi išli u restorene. Onda kad jednom odeš oderu te ko da bi bio na Havajima a ne na običnoj večeri.
PDV na ugostitelje mora biti 25% pa i više. Ugostitelji ionako ne baziraju svoju cijenu na porezu nego gledaju koliko max cijenu mogu staviti.
kad je PDV pao s 25% na 13% cijene su poskupljele, sad kad je porastao s 13% na 25% opet su cijene poskupjele. molim vladu da ne smanjuje PDV na turizam jer će opet cijene porasti.
Kada je pdv padao sa 25 na 13 ugostitelji su podizali cijene a ovu sezonu ce biti svega.. zatvaraju zato jer ljudi sve manje sjedaju u restorane jer su cijene pre visoke.. stranci jos kako ali domaci sve manje..
Uključite se u raspravu