Alarm: Visoki PDV i kadrovi počeli zatvarati restorane

Autor: Marija Crnjak , 05. travanj 2017. u 08:03
Apsurdno je da produljene smjene kod nas nisu dopuštene kao u Austriji, Njemačkoj ili Irskoj/ FOTOLIA

Zakon o radu ne dopušta produženo radno vrijeme pa su ugostitelji s premalo radnika prisiljeni ili kršiti zakon ili zatvoriti restoran.

Zbog porasta PDV-a na ugostiteljske usluge s 13 na 25 posto, što je samo jedan u nizu visokih nameta poduzetnicima, kroničnog nedostatka radne snage i neusklađene zakonske regulative, stanje u hrvatskom ugostiteljstvu je alarmantno, a zbog pada prometa u prva tri mjeseca počeli su se zatvarati renomirani restorani s dugogodišnjom tradicijom.

Upozoravaju to ugostitelji okupljeni pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, koji su se na sastanku održanom u utorak dogovorili da kreću u opsežnu analizu situacije u sektoru, s kojom planiraju nastupiti prema Vladi.  "Događa se upravo ono na što smo upozoravali. Početak godine inače jest slabija sezona, no ove godine je mnogo lošija situacija nego lani u istom periodu. Najveći problem imaju restorani na kontinentu kojima su u zadnjih desetak godina ulazni troškovi porasli za 100 posto, a oni nisu dizali svoje cijene. Iako će se s početkom sezone vidjeti kako će raditi restorani na Jadranu, očekujemo da će se ono moći pokriti podizanjem cijena, no restorani na kontinentu koji ovise o domaćim gostima ne mogu značajno dizati cijene.

 

Martinjaš

Naš prihod ove godine bi trebao rasti za 80 posto da bi dosegnuli solventnost, a umjesto toga promet nam pada.

Stoga u pitanje dolazi opstanak restorana u Slavoniji, Baranji, Međimurju, Zagorju", istaknuo je Ivan Bogović, predsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri HGK, dodajući da osim poreznog opterećenja od 25 plus 3 posto poreza na potrošnju, ugostitelji plaćaju spomeničku rentu, razne komunalne naknade, uz sve više ulazne cijene robe.  

"Naš prihod ove godine bi trebao rasti za 80 posto da bismo dosegnuli solventnost, a umjesto toga promet nam pada, zbog čega su se u Međimurju već zatvorila tri poznata restorana, otkriva Marijan Martinjaš, vlasnik izletišta i restorana Međimurski dvori.  Ugostitelji usto, zbog zastarjelih nastavnih programa u ugostiteljskim školama, imaju visoke troškove edukacije kadrova do kojih je sve teže doći, upozoravaju ugostitelji.

Kvalitetni radnici u ugostiteljstvu napuštaju Hrvatsku zbog boljih plaća koje im domaći poslodavci ne mogu dati, a među nezaposlenima na burzi malo je onih koji žele raditi i za dobre plaće, otkrivaju ugostitelji. Istodobno, zbog Zakona o radu koji ne dozvoljava produženo radno vrijeme, ugostitelji su s premalo radnika prisiljeni ili kršiti zakone ili zatvoriti restoran. Radnici koji bi kod njih u sezoni mogli odraditi produljene smjene, umjesto toga rade u restoranima u Austriji, Irskoj, Njemačkoj. Jozo Barović, vlasnik restorana Bakus iz Stona tvrdi da će u dubrovačkom području biti velik problem s kadrovima već ove godine. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Necu ulaziti u strukturu troskova, ali hocu u odnose prema radnicima, place i uvijete.
Odradio sam 12 sezona na jadranu i to i po 16h/dan, prosjek 13h/dan bez nijednog slobodnog dana, 12 sezona!
Tog nema ni u Bangladešu, a ne u Austriji!
U pola od tih sezona smjestaj je bio takav da su svinje i psi mojih susjeda bolje zivjeli i stanovali…ni toga nema u spomenutim zemljama gdje isto radim evo 5. sezonu.
U Hr je normalno da te neprijavi i daje ti na crno pare ili dio para, ovdje ne ni čuti za to(pricam za Austrijske poslodavce, kod nasih neču ni da pogledam oglas, a kamoli da nazovem).
U Hr. redovno potplacivanje inspektora(sanitarni, kontrola poslovanja, min. trhnicki uvjeti..), tu nikada nisam vidio
U Hr. sezonac mora živjeti u pećini do sljedeće sezone, jer nema posla do ljeta za sve, a tu samo nnastavljaš s ljetne na zimsku, pauza 3 tj. odmoriš i ideš dalje, a mi imamo 3 vrste klime, planine, špilje, more i otoke, nizine i seoski turizam(bar preduvjete za njega), a čak i Vlada(HTZ) s novcem od svih stanovnika RH. u službenim reklamama i promocijama, plačenih od svih građana reklamira samo more i otoke!
U Hr. je zakonom još uvijek dopušteno promjeniti firmu i poduzetnik nekažnjeno prodje bez sankcija i izbjegne sve obveze prema radniku i dobavljačima!

Evo sad mi recite jedan razlog zašto je situacija u Hr takva u turizmu?

Pa zar nisu naši bistri ministri mjesecima propagirali da je Hrvatska kao destinacija jeftinija bar za 30-40%, pa gdje su sada ti turisti?

Hrvati su presiromašni da bi išli u restorene. Onda kad jednom odeš oderu te ko da bi bio na Havajima a ne na običnoj večeri.

PDV na ugostitelje mora biti 25% pa i više. Ugostitelji ionako ne baziraju svoju cijenu na porezu nego gledaju koliko max cijenu mogu staviti.

kad je PDV pao s 25% na 13% cijene su poskupljele, sad kad je porastao s 13% na 25% opet su cijene poskupjele. molim vladu da ne smanjuje PDV na turizam jer će opet cijene porasti.

Kada je pdv padao sa 25 na 13 ugostitelji su podizali cijene a ovu sezonu ce biti svega.. zatvaraju zato jer ljudi sve manje sjedaju u restorane jer su cijene pre visoke.. stranci jos kako ali domaci sve manje..

New Report

Close