Ako sve o blokadama vide svi, što ostaje bankarska tajna?

Autor: Suzana Varošanec , 02. rujan 2015. u 22:00
Neki se plaše širenja dužničkog ropstva na sve veći krug ljudi/FOTOLIA

U pripremi su izmjene Ovršnog zakona kojima se radi smanjivanja zlouporaba predlaže dvojbeno rješenje.

Financijska agencija (Fina) vodi više očevidnika, a samo će se jedan uskoro naći u žiži javnosti.

Doznajemo, naime, da su u visokoj fazi promjene Ovršnog zakona prema kojima bi se za javnost u cijeslosti otvorio Finin Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje. To se tiče svakog dužnika koji ima blokadu računa i njegova vjerovnika, pa je pitanje što ostaje bankarska tajna. To moguće rješenje prate nedoumice, pa i prijepori zbog pitanja ustavnosti te zadiranja u pravo na zaštitu privatnosti. Po nekim, bio bi  udar na sve slobode građana i pravnih osoba.

Unatoč tome, u primjeni bi se mogao naći brzo, neki spominju kao rok 1. listopada. Kako doznajemo, do novog je rješenja navodno stalo vjerovnicima, koji bi tako mogli doći do niza podataka o sudužnicima i jamcima, dok bi glavni dužnici ako ne plaćaju svoje obveze navodno ostali pošteđeni novih akcija u kojima se mijenja predmet ovrhe tako da se plijeni njihova cjelokupna imovina. Jesu li to doista realne prijetnje, vidjet će se brzo, no jasno je da postoji bojazan da se u dužničko ropstvo uvodi sljedeći krug ljudi, a glavni dužnik ostaje pošteđen, kaže nam jedan sugovornik. Po očevidniku koji bi se otvorio za javnost od početka 2011. provodi se prisilna naplata na novčanim sredstvima ovršenika.

 

5milijuna

osnova po kojima se provodi prisilna naplata dobila je Fina do 2015.

Do početka ove godine zaprimljeno je gotovo pet milijuna osnova, od čega se trećina odnosi na poslovne subjekte, a oko 67 posto na građane. Ukupno je izvršeno 84 milijarde kuna po osnovama koje se odnose na poslovne subjekte i oko 23 milijarde kuna po osnovama koje se odnose na građane. Ove brojke danas su još više, a ideja je da se novim ovršnim promjenama javnosti na uvid stave podaci za svakog dužnika koji ima blokadu, i to u pogledu iznosa i pravnog osnova po kojem je blokada nastala. Prema neslužbenim informacijama, takvo se novo rješenje predlaže u funkciji prevencije zlouporaba.

No, postoje dvojbe i nije jasno hoće li ono ostati u konačnom zakonskom prijedlogu koji će navodno uskoro ići na Vladu. O tome bi trebalo biti riječi već idućega tjedna, kad bi se moglo znati hoće li Očevidnik i osnove za plaćanje biti dostupni javnosti. Same osnove za plaćanje su u pravilu ili zadužnice, ili obračuni plaće koje dužnici sami izdaju i pristaju da se dostave izravno na ovrhu. To su i pravomoćne i ovršne sudske odluke, kao i odluke mjerodovnih tijela za koje dužnici znaju da, ukoliko ne plate svoje obveze, ovrhovoditelj može pokrenuti ovrhu. I to na novčanim sredstvima kod Fine, ali i pred sudom na drugoj imovini dužnika.  

Komentirajte prvi

New Report

Close