Administrativna zbrka: Ovo morate znati ako mijenate osobnu iskaznicu

Autor: Poslovni.hr , 10. ožujak 2018. u 10:15
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Još uvijek nije dovoljno da građanin osobnu iskaznicu samo zamijeni.

Iako bi vjerodostojnost osobnih dokumenata u današnje vrijeme prvenstveno trebala počivati na njihovoj evidenciji u računalnom sustavu Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, u osječkoj policiji napominju kako, primjerice, još uvijek nije dovoljno da građanin osobnu iskaznicu samo zamijeni i da evidencijom tog postupka u računalnom sustavu stara postane nevažeća. Ne, stara se osobna iskaznica mora i fizički poništiti.

To znači kako novu osobnu iskaznicu nije moguće podići na šalteru Policijske uprave sve dok ne predate stari dokument, piše Glas Slavonije. Tako poništena, stara će vam osobna iskaznica odmah biti vraćena nakon što se na njoj napravi – rupica.

Sve to ne bi bilo problem da u današnje vrijeme velik broj hrvatskih građana nije na boravku i radu u inozemstvu pa ishođenje osobnih dokumenata povjerava rodbini uz pomoć ovjerene punomoći. Mogućnost ishođenja dokumenata uz punomoć osmišljena je kako bi se građanima olakšalo ishođenje novih dokumenta, ali…

Glas Slavonije svjedočio je kada je otac punoljetnog sina došao podignuti njegovu osobnu iskaznicu na šalter Policijske uprave osječko-baranjske. Mladić živi i radi u Irskoj, a zahtjev za novu osobnu iskaznicu tražio je po žurnom postupku u roku od deset dana, za što je platio cijenu od 200 kuna. I kada je otac već sve potpisao i trebao preuzeti novu osobnu iskaznicu za sina, koju bi mu poštom poslao u Irsku, službenica je zatražila mladićevu staru osobnu iskaznicu. Otac je objasnio da je mladić u Irskoj i kako nije mogao ostaviti staru osobnu iskaznicu u Hrvatskoj jer mu je trebala za ulazak u stranu državu. No, službenica mu je odbila izdati novi dokument sve dok ga mladić ne pošalje iz Irske. Ta će iskaznica, kada bude stigla u PU, biti probušena i vraćena ocu.

Komentirajte prvi

New Report

Close