Đacima za mlijeko, voće i povrće 2,5 milijuna eura

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 28. ožujak 2018. u 14:23
Više učenika bit će uključeno u distribuciju domaćih prehrambenih proizvoda/Thinkstock

Iz europskog proračuna za program je u cijeloj EU osigurano 250 milijuna eura. Alokacija kreće ovih dana.

Čak 250 milijuna eura kroz EU proračun i provedbu Zajedničke poljoprivredne politike osigurat će se za odvijanje programa Školske sheme EU u školskoj godini 2018./19.

Prema programu, svake školske godine izdvaja se 150 milijuna eura za voće i povrće i 100 milijuna za mlijeko i druge mliječne proizvode. Nacionalne alokacije za svih 28 država članica u programu za iduću školsku godinu tek su odobrene, a Europska komisija zeleno svjetlo za početak korištenja novca daje ovih dana. Hrvatskoj je odobreno 1,66 milijuna eura za školsko voće i povrće, a nešto više od 800.000 eura za školsko mlijeko.

Prema podacima Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, ukupno je u aktualnoj školskoj godini u provedbi Sheme u Hrvatskoj sudjelovalo 890 osnovnih škola, 212 srednjih škola i 33 ostalih obrazovnih ustanova, s više od 300.000 učenika. U idućoj će biti 1118 škola u voću i povrću, a 718 u mlijeku. U Europskoj komisiji ističu kako milijuni europskih školskih dobavljača imaju koristi od prodaje zdrave hrane – voća, povrća, mlijeka zahvaljujući školskoj shemi.

 

Hogan

Poljoprivrednici EU pružaju kvalitetnu i sigurnu hranu.

Od 30 milijuna djece diljem EU u shemi, 18 milijuna, u dobi 6 do 10 godina, ih je primalo mlijeko, a 12,2 milijuna u 79.000 škola bilo je u programu voća i povrća. U 2016./17 jabuke su bile najraširenije voće, uz kruške, šljive, breskve, nektarine, naranče, jagode i banane. Mrkva, rajčica, krastavci i paprike najpopularnije su povrće. Obrazovne mjere obuhvaćale su posjete farmi, školske vrtove, kuharske tečajeve, natjecanja, lekcije s nutricionistima…

Mlijeko, aromatizirano mlijeko i fermentirani proizvodi kao jogurti bili su najpopularniji u okviru programa mlijeka, kao i sir. "Pored distribucije proizvoda, školska shema EU promiče zdravu prehrambenu naviku među djecom i uključuje obrazovne programe o važnosti zdrave prehrane i način proizvodnje hrane", napominju u EK. Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan kaže da EU poljoprivrednici pružaju visoku kvalitetu, sigurnu i zdravu hranu.

Nacionalne institucije mogu prenijeti dio (20-25%) proračuna koji se dodjeljuje iz jednog sektora u drugi. Odabir proizvoda temelji se na zdravstvenim i ekološkim razlozima, sezonalnosti, raznolikosti i dostupnosti, a kroz ovaj program članice mogu poticati lokalne ili regionalne nabave, eko proizvode, kratke lance opskrbe, prednosti za okoliš.

Komentirajte prvi

New Report

Close