A. T. Kearney i Britanci u utrci za savjetnika

Autor: Marija Brnić , 12. studeni 2013. u 22:00
Savjetnik do kraja godine/D. Urukalović/PIXSELL

Za svoje usluge A. T. Kearney navodno nudi cijenu od 7,9 milijuna kuna, a AlixPartners 9,2 milijuna kuna.

Dok su pregovori o vlasničkim relacijama između hrvatske države i mađarskog MOL-a sve napetiji i (ne)izvijesniji, Vlada nastavlja s jačanjem svog tima.

Na natječaj za poslove savjetovanja u pregovorima s MOL-om, čija je procijenjena vrijednost 10 milijuna kuna, Ministarstvu gospodarstva u utorak su pristigle dvije ponude. Neslužbeno se doznaje da su ih dostavili ugledna američka konzultantska kuća A.T. Kearney, čiji je manjinski lokalni parner zagrebačka tvrtka OG Consulting poznatog naftnog stručnjaka Jasminka Umićevića, a drugu ponudu predali su britanski konzultanti AlixPartners, koji u ovom poslu surađuju s tvrtkom Altera Capital, specijaliziranoj za investicijsko bankarstvo i fokusiranoj na ovaj dio regije.

Iz Ministarstva gospodarstva objašnjavaju kako zbog propisa o postupcima javnog nadmetanja nisu u mogućnosti iznositi nikakve detalje u postupku, no neslužbeno se doznaje da je cjenovno uvjerljivo bolja ponuda čikaškog A. T. Kearneya, i to za više od milijun kuna. Za svoje usluge savjetovanja A. T. Kearney navodno nudi cijenu od 7,9 milijuna kuna, dok se Britanci natječu s iznosom od 9,2 milijuna kuna. Sama cijena, međutim, nije i jedini kriterij koji se vrednuje u natjecanju.

U javnom natječaju koji je raspisan prije više od mjesec dana postavljen je niz dodatnih elemenata i njihova vrednovanja u konačnoj ocjeni, a među ostalim se vrednuje iskustvo koje potencijalni savjetnici države trebaju imati u poslovima savjetovanja vezanima uz korporativno upravljanje te restrukturiranje u djelatnosti industrije nafte i plina. Vrednuju se i međunarodne reference u projektima u ovoj industriji, s tim da eventualna suradnja s Inom ili MOL-om u posljednjih pet godina automatski eliminira iz daljnje utrke. U Ministarstvu gospodarstva ističu kako slijedi detaljna analiza dokumentacije i valorizacija ponuda, a što se izbora tiče, ne očekuje se prije kraja godine, s tim da konačno odobrenje izbora savjetnika za pregovore s mađarskim MOL-om trebaju još odobriti i u Banskim dvorima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close