8 koraka kako do dobrog rabljenog automobila

Autor: Poslovni.hr , 06. travanj 2016. u 12:12
Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Jednostavnije je i sigurnije “polovnjak” kupiti u nekoj od provjerenih autokuća.

Kupnja automobila nije uvijek jednostavan posao, pogotovo ako ste se odlučili auto kupiti od privatne osobe. Tada morate paziti na mnoge proceduralne sitnice, od provjere “papira” i samog stanja automobila. Zbog svega toga je jednostavnije i sigurnije “polovnjak” kupiti u nekoj od provjerenih autokuća koje prodaju rabljene automobile, piše Večernji list.

1. Pronalazak automobila
Daleko najbolja ponuda na našem tržištu rabljenih automobila jest na internetskom oglasniku Njuškalu na kojem se oglašavaju privatni kupci, ali i brojne autokuće, registrirani trgovci rabljenih automobila. 

2. Provjera dokumenata
Ako osoba koja vam prodaje automobil tvrdi da je prvi vlasnik, tražite ga neki dokaz za to. 

3. Stanje kilometraže
Vraćanje prijeđene kilometraže je jedna od najčešćih prijevara kod rabljenih automobila. Prijeđeni broj kilometara možete provjeriti u svakoj stanici za tehnički pregled. 

4. Provjera tereta
Kako vam se ne bi dogodilo da kupite automobil koji je pod teretom, odnosno da je predmet ovrhe ili za njega nije otplaćen kredit ili leasing, svakako provjerite u državnoj financijskoj agenciji Fini.

5. Provjera automobila
Ako niste stručnjak za automobile, a velika većina vozača to nije, na pregled automobila povedite stručnjaka. 

6. Kupoprodaja automobila
Ako automobil kupujete od fizičke osobe, kad ste se s prodavateljem sporazumjeli o cijeni vozila, valja potpisati ugovor o kupoprodaji i ovjeriti ga kod javnog bilježnika. Ako auto kupujete od autokuće, odnosno trgovca automobilima tj. pravne osobe kao kupoprodajni ugovor vrijedi i ovjereni račun koji mora sadržavati pečat i potpis ovlaštene osobe. 

7. Plaćanje poreza
Iduća postaja jest porezna uprava gdje u roku od 15 dana morate platiti 5 % posebnog poreza na promet, a kao porezna osnovica uzima se cijena navedena u kupoprodajnom ugovoru ili računu.

8.  Prijenos vlasništva
Vozilo registrira policijska uprava prema mjestu prebivališta (fizička osoba), odnosno sjedištu (pravna osoba) novog vlasnika.

Komentari (3)
Pogledajte sve

rabljene automobile valja izbjegavati, tko god si to može priuštiti. a tko ne može, taj mora riskirati. uglavnom je mnogim rabljenima iz uvoza smanjena kilometraža. to je opće poznato. zato radije kupite slabiji i manji novi auto neko polovnu kantu. dovoljno je da se pokvari samo jedna veća stvar i ode za čas 15-30000 kuna.

DA BAS U AUTOKUCI GDJE JE PROSJECNO AUTO SKUPLJI ZA 10000KN JAO NOVINARCICU PA KO TE PLACA DA TAKVE GLUPOSTI PISES???????????”

oni najstručnije vraćaju kilometre

New Report

Close