23% birača je dovoljno za formiranje Vlade RH, a 35% nije dovoljno da odluči o Plominu C?

Foto: Duško Marušić / Pixsell Foto: Duško Marušić / Pixsell

Usprkos činjenici da su se građani Labinštine na referendumu o termoelektrani na uvozni ugljen Plomin C vrlo uvjerljivo s čak 94,16% glasova usprotivili ovome projektu, Vlada pokušava negirati rezultate koristeći izgovor kako je izlaznost bila manja od 50%.

Za aktualnu vladajuću koaliciju je na izborima 2011. u 11 izbornih jedinica glasalo svega 23% ukupno registriranih birača, ali s obzirom na ukupnu izlaznost, imali su dovoljno mandata da formiraju Vladu.

Dakle, unatoč tome što čak 77% birača nije glasalo za Kukuriku koaliciju, bilo im je omogućeno stvaranje Vlade koja će donositi sve bitne odluke za državu u periodu od čak 4 godine.

Slično, za aktualnu predsjednicu je u siječnju ove godine u drugom krugu izbora u 11 izbornih jedinica glasalo 30% ukupno registriranih birača. S druge strane, prije 3 dana na referendumu o Plominu C, čak 35% ukupno registriranih birača na tom području direktno se suprotstavilo izgradnji Plomina C.

Usporedba oko usuglašenosti građana vrijedi i za referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji kao i za referendum o ustavnoj definiciji braka. Na prvom, 29% ukupno registriranih birača glasalo je za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a na drugom je samo 25% ukupno registriranih birača glasalo za ustavnu definiciju braka. Kao što je poznato, oba referenduma su bila valjana. Također, oba referenduma imala su ukupnu izlaznost ispod 50%.

Komentari (4)
 • Barbosa
  Barbosa 15:00 1.4.2015.

  ako se mijenja zakon o referendumu, onda, bez obzira na koji način se mijenja, isti kriteriji se imaju primjeniti i za izbor saborskih zastupnika, župana, gradonačelnika, viječnika…nedopustivo je da zakon o lokalnom referendumu ima minimalni kriterij izlaznosti od 50%+1 dok to pravilo za lokalne izbore ne vrijedi, znaaći da se u lokalnoj samoupravi isto glasačko pravo, zavisno o tipu izbora, vrednuje sasvim različito što je suprotno ustavu RH

 • belupo
  belupo 12:42 1.4.2015.

  treba vratiti u zakon da mora biti bar 50%+1 glas od ukupnog broja birača “za” nešto!
  čim se to usvoji treba ponoviti referendum o ulasku u EU jer smo izglasali ulazak sa samo oko 35% ukupnog broja birača!!!

 • perod
  perod 12:14 1.4.2015.

  Dakle, treba samo promijeniti zakon o referendumu. Samo ako preko 50% građana nešto odluči, tako mora biti. Sve ostalo je silovanje demokracije.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve