23% birača je dovoljno za formiranje Vlade RH, a 35% nije dovoljno da odluči o Plominu C?

Autor: Objava za medije , 01. travanj 2015. u 11:56
Foto: Duško Marušić / Pixsell

Usprkos činjenici da su se građani Labinštine na referendumu o termoelektrani na uvozni ugljen Plomin C vrlo uvjerljivo s čak 94,16% glasova usprotivili ovome projektu, Vlada pokušava negirati rezultate koristeći izgovor kako je izlaznost bila manja od 50%.

Za aktualnu vladajuću koaliciju je na izborima 2011. u 11 izbornih jedinica glasalo svega 23% ukupno registriranih birača, ali s obzirom na ukupnu izlaznost, imali su dovoljno mandata da formiraju Vladu.

Dakle, unatoč tome što čak 77% birača nije glasalo za Kukuriku koaliciju, bilo im je omogućeno stvaranje Vlade koja će donositi sve bitne odluke za državu u periodu od čak 4 godine.

Slično, za aktualnu predsjednicu je u siječnju ove godine u drugom krugu izbora u 11 izbornih jedinica glasalo 30% ukupno registriranih birača. S druge strane, prije 3 dana na referendumu o Plominu C, čak 35% ukupno registriranih birača na tom području direktno se suprotstavilo izgradnji Plomina C.

Usporedba oko usuglašenosti građana vrijedi i za referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji kao i za referendum o ustavnoj definiciji braka. Na prvom, 29% ukupno registriranih birača glasalo je za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a na drugom je samo 25% ukupno registriranih birača glasalo za ustavnu definiciju braka. Kao što je poznato, oba referenduma su bila valjana. Također, oba referenduma imala su ukupnu izlaznost ispod 50%.

Komentari (4)
Pogledajte sve

ako se mijenja zakon o referendumu, onda, bez obzira na koji način se mijenja, isti kriteriji se imaju primjeniti i za izbor saborskih zastupnika, župana, gradonačelnika, viječnika…nedopustivo je da zakon o lokalnom referendumu ima minimalni kriterij izlaznosti od 50%+1 dok to pravilo za lokalne izbore ne vrijedi, znaaći da se u lokalnoj samoupravi isto glasačko pravo, zavisno o tipu izbora, vrednuje sasvim različito što je suprotno ustavu RH

treba vratiti u zakon da mora biti bar 50%+1 glas od ukupnog broja birača “za” nešto!
čim se to usvoji treba ponoviti referendum o ulasku u EU jer smo izglasali ulazak sa samo oko 35% ukupnog broja birača!!!

Dakle, treba samo promijeniti zakon o referendumu. Samo ako preko 50% građana nešto odluči, tako mora biti. Sve ostalo je silovanje demokracije.

Radna mjesta su bitna [emo_novac]ali najbitnije je zdravlje[emo_smijesak]

New Report

Close