2020. godine moramo imati 20 posto energije iz obnovljivih izvora

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. siječanj 2015. u 11:48
Goran Krajačić (Photo: Jurica Galoic/PIXSELL)

“Važnost korištenja biomase prepoznali hrvatski građani, ali ne i dosadašnje vlade.”

 Na 1. međunarodnoj konferenciji o optimalnom energetskom korištenju biomase u istočnoj Slavoniji u petak u Vinkovcima Goran Krajačić sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje istaknuo je kako su, po njegovu mišljenju, važnost korištenja biomase prepoznali hrvatski građani, ali ne i dosadašnje vlade.

"Kao članica EU preuzeli smo obveze iz Direktive o promociji energije iz obnovljivih izvora energije i obvezali smo se da 2020. moramo imati 20 posto energije iz obnovljivih izvora. Sada smo na 16,4 posto, što nije loše", rekao je Krajačić.

Po riječima predsjednice Udruge "Eko Slavonija" Katarine Kozine, "dokazano je da Hrvatska može i mora biti sto posto obnovljiva, i to kombinacijom korištenja energije sunca, vjetra i biomase, ali ta se tranzicija mora obaviti tako da se usput jačaju lokalne zajednice i omogući stanovništvu sudjelovanje u svim fazama projekta te vrste".

"Nedopustivo je da izvozimo pelete, a uvozimo skupu naftu", istaknula je Kozina, dodajući kako se "Eko Slavonija" zauzima za izgradnju velike elektrane i toplane na biomasu u istočnoj Slavoniji. Također se zauzela za sadnju brzorastućih nasada breza i topola na području županjske Posavine koje je u svibnju prošle godine pogodila poplava. Objasnila je kako dijelovi tog područja nakon poplave nisu pogodni za ratarstvo te bi se mogli iskoristiti za sadnju brzorastućih nasada koji bi poslužili kao biomasa.

"Htjeli bimo potaknuti Vladu da još jedanput promisli o energetskoj strategiji Hrvatske jer nas postojeća vraća nazad u 19. stoljeće i imamo primjere renesanse nafte i ugljena umjesto da se bavimo obnovljivim izvorima energije", poručila je.

Nezavisni vijećnik u općini Omišlju i predsjednik Udruge "Eko Kvarner" Vjeran Piršić istaknuo je kako se 1. međunarodnom konferencijom o optimalnom energetskom korištenju biomase u istočnoj Slavoniji želi dodatno potvrditi hipoteza kako Hrvatska može i mora biti obnovljiva u energiji u sljedećih 10 do 15 godina te da je biomasa, uz vjetar i sunce, bitna komponenta te obnovljivosti. "To je realna priča, a ne bajka, i ona može biti ostvarena u Hrvatskoj", ocijenio je Piršić.

Vukovarsko-srijemski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić zauzeo se za znatnije energetsko korištenje biomase, ističući kako poljoprivreda može snažno odgovoriti na bitna pitanja EU u vezi sa "zelenom" energijom. Također je rekao kako je u Vukovarsko-srijemskoj županiji nekoliko stotina hektara poljoprivrednog zemljišta koje može poslužiti za obnovljive izvore energije.

Na konferenciji je sudjelovalo tridesetak stručnjaka i predstavnika udruga te lokalne samouprave i uprave iz Hrvatske, BiH i Velike Britanije.

Komentari (1)
Pogledajte sve

kakav kupus, prvo ste dali izjavu stručnjaka za energetiku, i onda na tu izjavu nalijepili ovu budalaštinu iz neke udruge “da je dokazano da hrvatska može imati 100% obnovljive izvore”.

tko išta zna o energetici, zna da je već i 20% krajnje naprezanje energetskog sustava, i u smislu ekonomske održivosti i u smislu minimuma sigurnosti sustava.

hrvatski novinari doista svakodnevno zatupljuju javnost prenoseći izjave krajnjih šarlatana i besposličara, što iz raznoraznih besposličarskih udruga, što iz stranaka poput oraha, a u ovom članku se još dodalo i perfidno miješanje s izjavom stručnjaka u odvojenom kontekstu. to je naprosto obmanjivanje javnosti, nemoralno i krajnje štetno.

bilo bi super da se napravi jedan broj elektrana na biomasu, imamo mnoge dobre uvjete za to, no to nema veze s ukupnom pokrivenošću sustava, jer nam sad hitno trebaju bar dvije klasične termoelektrane najveće moguće snage.

za biomasu pak imamo dobre stručnjake i know-how, super uvjete za razvijanje tržišta zbog velike šumarske industrije, ali postoji jedan problem: poticanjem biomase političari bi poticali domaću proizvodnju i zapošljavanje, daljnji razvoj i jačanje naših stručnjaka. ali to njima nije u strategiji: proizvodnju oni mrze, stručnjake neovisne o politici mrze, a potiču samo uvoz.

poticali su vjetrolektrane dok je oprema bila 100% njemački uvoz – subvencionirali su njemačku industriju, a kad je končar uspio komercijalno razviti dijelove za vjetroelektrane poticaje su brže-bolje ukinuli. dugoročna strategija hdz-sdp je dobro poznata – uništiti domaću industriju svim sredstvima, sve snage uprijeti u protežiranje uvoza.

New Report

Close