20 posto Hrvata 'prilagođava' istinu u životopisu

Foto: Press Foto: Press

Manji udio ispitanika, njih 12% je priznalo da je lagalo u životopisu, no samo je 2% izrazilo žaljenje zbog toga dok 10% kaže da im nije žao zbog toga.

Polovica ispitanika (51%) nije nikada lagala u svom životopisu i nikada to ne bi napravila, pokazali su rezultati ankete koju je proveo portal posao.hr na 420 ispitanika u razdoblju od 23. do 30. studenog.

Ipak, 17% ih ozbiljno razmišlja o tome da laže u životopisu, što je vrlo vjerojatno posljedica dugotrajne bezuspješne potrage za poslom. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, stopa nezaposlenosti se kreće od 15% do 18%, ovisno o 'sezoni', pa je razumljivo da veliki broj ispitanika koji žele pronaći posao razmatra i ovu opciju.

Dio ispitanika je ipak podlegao 'uljepšavanju', točnije 21% reklo je da je 'prilagodilo' istinu u svom životopisu. Takvi rezultati su u skladu i s istraživanjem globalnog portala CareerBuilder, u kojem je 54% voditelja za ljudske potencijale priznalo je da je uhvatilo posloprimce koji su si 'uzeli slobodu' pri opisivanju svojih odgovornosti i postignuća. 

Saša Jurković, direktor portala posao.hr istaknuo je da je važno prilagoditi životopis poziciji za koju se posloprimac prijavljuje, no laži nikako nisu prihvatljive te dodao: „Možda se neki elementi radnih odgovornosti na prijašnjim pozicijama mogu različito protumačiti, ali posloprimci moraju biti svjesni da poslodavci i voditelji ljudskih potencijala žele potvrditi kvalifikacije kandidata koje namjeravaju zaposliti, te često kontaktiraju bivše poslodavce i provjere informacije obrazovnih ustanova.“

Manji udio ispitanika, njih 12% je priznalo da je lagalo u životopisu, no samo je 2% izrazilo žaljenje zbog toga dok 10% kaže da im nije žao zbog toga. Velika Britanija je čak uvela zatvorske kazne zbog laganja u životopisu, dok kod nas ne postoje čvrste zakonske sankcije, iako svjedočimo otkazima na vodećim funkcijama zbog laganja u životopisima. 

Navedeno istraživanje portala CareerBuilder koje je obuhvatilo više od 2,000 voditelja za ljudske potencijale, pokazalo je da posloprimci u životopisu najčešće lažu o vještinama (57%), odgovornostima na poslovima (55%), trajanju zaposlenja (42%), poziciji/tituli na poslovima (33%) te stupnju obrazovanja (33%).

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!