Forum

Naslovnica Forum Tržišta kapitala - Hrvatska (ZSE) Agrokor - tvrtke, poslovanje, usporedba
Pretraživanje
Dionička društva
dany 12.2.2006.
-

Tvrtka/ br. dionica/ nominala/ BV/ P/B
Belje/ 5.515.487/ 100/ 139/ 0,92
Jamnica/ 22.126/ 3800/ 22.035/ 1,90
Konzum/ 126.127/ 1800/ 4.129/ 4,11
Ledo/ 220.170/ 380/ 1.831/ 1,75

dany 12.2.2006.
-

Agrokor kreće samostalno na maloprodajno tržište Srbije

Bez medijske pompe, u Ulici Omladinskih brigada u Bloku 70 u Novom Beogradu, nedaleko od autoceste prema Zagrebu, Agrokor je prošlog tjedna počeo graditi prvi veliki trgovački centar u Srbiji, piše business.hr. Time je, čini se, potvrđeno ono što se već mjesecima nagađalo: da je Agrokor ispao (svojevoljno ili ne) iz kombinacija o regionalnom spajanju s druge dvije moćne trgovačke kompanije, slovenskim Mercatorom i srpskom Deltom, te da na maloprodajno tržište Srbije zasad ulazi kao samostalni igrač. Ipak, Agrokor je potencijalnim partnerstvima ostavio otvorena vrata. “Samostalni izlazak na tržište Srbije ne znači da nismo otvoreni za partnerstvo. Upravo suprotno, vidimo mogućnost velikih sinergija s vodećim srpskim retailerima.” Naručitelj gradnje objekta u Novom Beogradu je beogradska tvrtka Idea d.o.o., specijalizirana za veleprodaju, koju je Agrokor preuzeo prošle godine. Objekt se gradi na parceli od 40.000 prostornih metara, a glavni je izvođač radova Tehnika AG, podružnica istoimene zagrebačke tvrtke. Iako se novobeogradska lokacija tek raščišćava i kopaju temelji, planirano je da Agrokorov centar bude gotov do 1. kolovoza 2006, godine.

link: http://www.poslovni.hr/6120.aspx [poslovni.hr]

vedran1 8.2.2006.
-

To znači da se svim proizvodima koje prodaje Konzum otvaraju vrata na novom tržištu čime se budimo realni može samo još više profitirati.
Kako Mercator kroz svoje lance prodaje i proizvode svoje marke, tako će i Konzum kroz svoje dućane, centre moći prodavati svoju robu, uz robu srpskih proizvođača naravno.
I taj će centar biti vrlo interesantan, o tome kad dođe vrijeme.

IMHO

BURZA 5 12.1.2006.
-

Rekao bih da je ZVZD najpodcjenjenija, a sad kad jeAgrokor ušao u srbijanski Dijamant zasigurno je postala još samo podcjenjenija.
Mislim da je izgledna cijena od 2 book-a i to uskoro, pogotovo kad vidimo kako se trže ostale tvrtke iz Koncerna.
Isto tako vjerovatno je i preseljenje proizvodnje iz ZG u Vrbovec.
Barem takve špekulacije postoje, a pošto je tendencija preseljenja proizvodnih tvrtki iz ZG u ruralna područja nastupila vjerujem i da je takvo nešto vrlo izgledno.

shogun 6.12.2005.
-

Čini mi se da sada bolje kotiraju dionice u kojima je mali free float…čitaj lako se diže cijena po potrebi.

BURZA 5 12.1.2006.
-

A Belje baš i nema mali free float…Isto kao i kod ZVZD.
Mislim barem na vlasništvo Agrokora u tvrtki od nekih 50-ak posto.

vedran1 8.2.2006.
-

Todorić pregovara o kupnji tvrtke u Americi

Agrokor razmišlja o kupnji jedne kompanije u Americi, najavio je predsjednik koncerna Ivica Todorić na današnjem potpisivanju ugovora o suradnji s ravnateljem Instituta Ruđer Bošković (IRB) Mladenom Žinićem.
Todorić u ovoj fazi pregovora o akviziciji nije želio detaljno govoriti, no kazao je kako su predstavnici Agrokora već nekoliko puta bili u SAD-u na razgovorima. Koliko se moglo zaključiti, riječ je o tvrtki koja ima licencu za proizvodnju supstancije koja se dodaje prehrambenim proizvodima i koja ima pozitivan učinak na zdravlje.

Cilj je uspostavljanja suradnje s IRB-om, rekao je Todorić, stvaranje novih prehrambenih proizvoda koji će biti prepoznati i izvan granica Hrvatske, ali i unaprjeđenje tehnologije proizvodnje postojećih, kako bi se stekla prednost pred nadolazećom konkurencijom. Očekujemo da ćemo jednog dana imati patentiran hrvatski proizvod koji će biti na svjetskom tržištu i na koji ćemo moći biti ponosni, rekao je.

Rezultate poslovanja Agrokora u 2005. godini Todorić je ocijenio odličnim, te kazao kako je ukupni prošlogodišnji prihod premašio 13 milijardi kuna, što je oko tri milijarde kuna više nego u 2004. godini. Za lani preuzeto Belje kazao je da je ostvarilo senzacionalne rezultate (103,3 milijuna kuna dobiti), što je dijelom posljedica dokapitalizacije. Osim što su otpisani raniji dugovi Belja, Agrokor je na račun te tvrtke dosad uplatio oko 400 milijuna kuna, rekao je Todorić.

Komentirajući ulazak srbijanskoga Delta holdinga u slovenski Mercator Todorić je rekao kako smatra da će slovenski dioničari uspjeti zadržati kontrolni paket. Osobito važnom istaknuo je pritom činjenicu da Delta holding u svojoj ekspanziji ima podršku srbijanske vlade, dok političare u Hrvatskoj, prema njegovim riječima, ne zanima što se događa s hrvatskim kompanijama.

“Spajanje kapitala logičan je slijed događaja. Spajanjem tržišta maloprodaje dolazi se do većih volumena, ali obično uspijeva samo oko 50 posto spajanja. No, oni će teško nešto napraviti bez nas, jer se u ovoj regiji više ništa ne može bez suradnje s Agrokorom”, kazao je Todorić, dajući naslutiti da će se Agrokor i te kako uključiti u taj projekt.

http://www.business.hr/?MOD=show&id=6857 [business.hr]

IMHO

dany 12.2.2006.
-

vedran1


“Spajanje kapitala logičan je slijed događaja. Spajanjem tržišta maloprodaje dolazi se do većih volumena, ali obično uspijeva samo oko 50 posto spajanja. No, oni će teško nešto napraviti bez nas, jer se u ovoj regiji više ništa ne može bez suradnje s Agrokorom”, kazao je Todorić, dajući naslutiti da će se Agrokor i te kako uključiti u taj projekt.

Mislim da je ovo ključno u cijelom tekstu. Ništa bez Agrokora, s njim sve!!!

dany 12.2.2006.
-

POSLOVNA SURADNJA AGROKORA I ADRIATICA.NET GROUPE
11.04.2006

Sporazum o poslovnoj suradnji Agrokor koncerna i Adriatic.neta, grupe vodećih hrvatskih turističkih agencija potpisali su danas Ljerka Puljić, izvršna potpredsjednica Agrokora i Marko Vojković, Predsjednik Uprave Adriatica.net grupe.

Zahvaljujući ovoj dugoročnoj suradnji brandovi Agrokora naći će se u hrvatskim hotelima i ostalim smještajnim kapacitetima s kojima posluje Adriatica.net već tijekom ove turističke sezone.
“Agrokor će se kroz Adriaticu.net još više približiti velikim hotelskim kućama i turizmu te tako ponuditi svoje vodeće robne marke turistima” naglasila je Ljerka Puljić, najavivši istovremeno snažno okretanje koncerna prema sektoru turizma u kojem se nalazi veliki potencijal koji predstavlja generator gospodarskog rasta u Hrvatskoj.

Marko Vojković u sporazumu vidi proširenje turističke ponude: “Kroz cijelu sezonu želimo nuditi nešto više, cjelovit proizvod sa svim čimbenicima” čemu treba dodati da da će “devet milijuna gostiju vidjeti i probati hrvatski proizvod, što u konačnici dovodi do boljih poslovnih rezultata”.

http://www.agrokor.hr/vijesti#876 [agrokor.hr]

dany 12.2.2006.
-

Pitanje za cijenjene forumaše:

Što mislite da li smo bili u pravu kada smo govorili kako će i turistička sezona imati “utjecaj” na još bolju prodaju, tj. kupovinu proizvoda iz Agrokorovih tvrtki?

rocky 28.2.2006.
Srednji krug prijatelja
Dugotrajni korisnik
-

Evo za Dany-a pitanje.Koliki će dio kolača LIDL uzeti Todoriću?

Novac je kisik burze!

dany 12.2.2006.
-

rocky


Evo za Dany-a pitanje.Koliki će dio kolača LIDL uzeti Todoriću?

Ovisi misliš li o čokoladnom ili voćnom kolaču!

tima 15.2.2006.
-

Evo Rocky ja cu ti odgovoriti. Ako ne bude drzao hrvatske proizvode, nego neko jeftino smece, uzece mu 0%.
U suprotnom je moguce ponesto ali ne bitno.

Dr. Ante Starčević: “Mi Hrvati imamo dvie narodne mane, iz kojih izvire sva naša nesreća: mi svakomu vjerujemo bez da promišljamo i lahko zaboravlj...

plavi 28.2.2006.
Veliki krug prijatelja
Dugotrajni korisnik
-

A ja bih rekao da če držati upravo “ jeftino smeće ” sa ponekim Hrvatskim proizvodima kako se bi previše zamjerili našim ljudima. Prema tome mislim da če uzeti ali ne previše.

POUČAK 26:Porastom cijene dionice,ako se popravlja poslovanje,ona postaje jeftinija a, skuplja ako je cijana pala a poslovanje se pogoršalo...

Dejavue 24.2.2006.
-

MIslim da ce najmanje uzeti Konzumu ( Todoricu)..ovdje ce pojesti Getro, Plodine, Kerum…KTC….
Dakle, nadrapat ce CBA I ULTRA grupa

“Naucio sam…da dobre prilike nikada nisu izgubljene: netko ce se uvijek posluziti onima koje ti propustis.”

dany 12.2.2006.
-

Dejavue


MIslim da ce najmanje uzeti Konzumu ( Todoricu)..ovdje ce pojesti Getro, Plodine, Kerum…KTC…. Dakle, nadrapat ce CBA I ULTRA grupa

Potpisujem, iako neće baš pojesti Getro samo tako ni druge lance. Određeni postotak jedino će uzeti. Mislim da ne treba od toga stvarati veliku famu.

Dejavue 24.2.2006.
-

Predvidjam im maximalno 7% globalnog udjela…
Getro sa svojih vise od 1000 sku pl-a ce biti na najvecem udaru….definitivnio…
Rijesenje: Konzum kupi Getro i KTC, time postaje apsolutni vladar tržišta i lagano tjera kapital u trgovini na istok…van Hr, a do tada se brani sa bilateralnim sporazumima sa domaćim dobavljačima…

Po meni je greška potencijalno udruživanje sa Mercatorom i Deltom. Mercator je u Hr krenuo sa franšizama…( Trgohit, Era…)
To Konzum može sa malim trgovcima, na taj način nema Lidl šanse ni u Petrinji

“Naucio sam…da dobre prilike nikada nisu izgubljene: netko ce se uvijek posluziti onima koje ti propustis.”

plavi 28.2.2006.
Veliki krug prijatelja
Dugotrajni korisnik
-

Po meni , eventualno udruživanje sa Mercatorom i deltom stvorilo bi lidera bez premca u cjeloj regiji.

POUČAK 26:Porastom cijene dionice,ako se popravlja poslovanje,ona postaje jeftinija a, skuplja ako je cijana pala a poslovanje se pogoršalo...

BigBoss 11.3.2006.
Srednji krug prijatelja
Dugotrajni korisnik
-

U Hrvatskoj ti je malo teže jer se Agrokor ima Hrvatske kompanije koje proizvode, a ljudi u Hrvatskoj kupuju većinu hrvatskih proizvoda, Konzum nije samo lanac prodavaonica već finalizacija proizvodnje, kupnja…
Po tome je koncer Agrokor osobit

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/ [pravipotez.blogspot.com]

tomo 13.3.2006.
-

POSLOVNI DNEVNIK, 25.04.2006

EBRD ulazi u Todorićev Agrokor?
Vjerojatno od početka svibnja Ivica Todorić više neće biti jedini vlasnik najveće prehrambene tvrtke u Hrvatskoj i regiji. Kako doznaju Večernajku, on je u završnim pregovorima s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o dokapitalizaciji Agrokora s oko 110 milijuna eura. EBRD bi uložio kapital i postao dioničar Agrokora, a Todorić dobio svježi kapital. No on će i dalje vladati kompanijom jer će zadržati oko 90 posto dionica. U Agrokoru tu informaciju, koja je sve donedavno bila dobro čuvana tajna, zasad ne žele komentirati. Agrokor i EBRD surađuju već godinama, Europska banka kreditirala je Agrokor sa 170 milijuna eura, a taj je kredit zatvoren 31. prosinca 2000., prije ugovorena roka. Nesporazumi na relaciji EBRD Todorić nastali su onoga trenutka kad je Agrokor počeo širenje u Hrvatskoj i regiji, a kreditori nisu u toj ekspanziji vidjeli jamstvo stabilnosti tvrtke. Agrokor se okrenuo drugim kreditorima, izdao je korporativne obveznice, učvrstio svoju tržišnu poziciju, a EBRD se sada vraća u igru, očito s punim povjerenjem u poslovanje Agrokora jer novac ulaže u dionice bez ikakvoga formalnog jamstva da će ga vratiti i na njemu još zaraditi. Dosad je ta razvojna banka ulazila u vlasništvo naših tvrtki na potpuno drukčiji način, praktično bez ikakva rizika. Primjerice, 1998. godine EBRD je postao vlasnik 11 posto dionica Podravke. Podravka je zbog EBRD-a morala izdati povlaštene dionice koje su nosile zajamčenu dividendu od osam posto. Prije dvije godine Darko Marinac raskinuo je ugovor jer je to bilo veliko financijsko opterećenje za Podravku.
(Večernji list)

Ovo bi mogao biti dodatan vjetar u leđa… Nadam se da će se to odraziti i na cijene dionica

Ja više nemam potpis.