Naftna tržišta prate zbivanja u Venezueli nakon smrti H.Chaveza

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. ožujak 2013. u 15:22
Ilustracija Guliver/Thinkstock

Ulagače zanima tko će biti izabran za novog predsjednika te članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i važnog proizvođača nafte u svjetskim razmjerima.

Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu iznad razine od 111 dolara u očekivanju ključnih podataka s američkog tržišta rada koje pozorno prati središnja banka a ulagači prate i zbivanja u Venezueli nakon smrti predsjednika Huga Chaveza. Cijena barela sirove nafte spustila se na londonskom tržištu 22 centa, na 111,39 dolara. Prethodno je nakratko poskočila na 112,23 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 19 centi nižoj cijeni od 90,63 dolara.

Naftna tržišta pozorno prate središnje banke i njihovu monetarnu politiku koja je usmjerena na potporu posustalog gospodarskog rasta. Američka središnja banka Fed vezala je svoju monetarnu politiku i uz zapošljavanje pa je u fokusu ulagača i ključni podatak o stanju na američkom tržištu rada u veljači, koji će biti objavljen krajem tjedna. Očekuje se da će pokazati da su poslodavci neto otvorili 170 tisuća novih radnih mjesta, nešto manje nego u prethodnom mjesecu.

Europska središnja banka (ECB) također će sutra na redovnom mjesečnom sastanku objaviti odluku o ključnim kamatnim stopama. Očekuje se da će potvrditi njihovu važeću razinu. Jučer je tržišta oraspoložio podatak o neočekivano solidnom oporavku prometa u europskoj malooprodaji u siječnju. "Pozitivan ton na tržištima podupiru nastavljeni poticaji monetarne politike i solidni ekonomski podaci iz SAD-a i Europe", zaključili su analitičari ANZ-a.

Američka i europska tržišta dionica poskočila su jučer i danas između ostalog zahvaljujući snažnom skoku indeksa menadžera nabave za američki uslužni sektor u veljači, potaknutom povećanjem novih narudžbi i potražnjom za izvozom. "Indeks menadžera nabave za uslužni sektor koji izrađuje Institut za upravljanje nabavom (ISM) ugodno je iznandio skokom na 56 bodova u veljači, signalizirajući snažan rast tog dijela američkog gospodarstva koji je važan poslodavac", tumače oni. Naftna tržišta prate i zbivanja u Venezueli nakon smrti predsjednika Huga Chaveza. Ulagače zanima tko će biti izabran za novog predsjednika te članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i važnog proizvođača nafte u svjetskim razmjerima.

Naftna industrija normalno funkcionira i ne očekuje se nikakav poremećaj u opskrbi, objavila je državna naftna kompanija PDVSA. "Smrt venezuelanskog predsjednika vjerojatno neće značajnije utjecati na tržište nafte ali ulagači čekaju i prate što se događa", zaključuje Tetsu Emori iz Astmax Investmentsa. OPEC je na svojoj internetskoj stranici izvijestio da je cijena referentne košarice njegove nafte jučer iznosila 106,99 dolara, što znači da je bila 87 centi viša nego prethodnog dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close