Pomoću IPARD-a poboljšali turističku uslugu u Istri

Autor: Marija Crnjak , 15. travanj 2014. u 18:30
Istarske kamene kuće mamac su za turiste/Duško Marušić/VL/PIXSELL

Investicija vrijedna gotovo milijun kuna realizirana je u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak i Hypo bankom.

Već početkom godine poduzetnik Elio Maras, koji je prošle godine obnovio staru kamenu kuću u unutrašnjosti Istre i počeo je iznajmljivati turistima, imao je sigurne rezervacije za cijelo ljeto, a tko se sad poželi odmoriti u njegovoj vili s bazenom, može računati eventualno na kraj rujna.

Njegova investicija vrijedna gotovo milijun kuna realizirana je u suradnji Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) i Hypo banke, no oko trećinu novca poduzetnik je realizirao putem pretpristupnog programa Europske unije za ruralni razvoj IPARD"Obnovili smo i uredili po najvišim standardima našu staru obiteljsku kuću u Marasima kraj Vrsara, u kojoj je do sredine prošlog stoljeća živio moj djed. Ideja da oživimo djedovinu i da od toga napravimo turistički proizvod pala nam je na pamet prije tri do četiri godine, i prošle godine uspjeli smo je realizirati i kuću staviti na tržište. Kuću smo morali potpuno rekonstruirati, ali je ostala u svojim starim gabaritima, osim što smo u dvorištu izgradili i bazen za goste", ispričao nam je Maras, koji se već bavi ugostiteljstvom i poljoprivredom.

Prva kuća u nizu u malom istarskom mjestu Marasi smještena je osam kilometara od Vrsara i oko tri kilometra od Limskog kanala. O interesu gostiju za unutrašnjost Istre, daleko od gužve na samoj obali, govore i impresivni podaci o popunjenosti koju je Marasova kuća imala već u prvoj sezoni poslovanja, Prošle godine kuća je bila puna 100 dana, a u ovoj godini zauzetost je već dostigla 120 dana, jer prvi gosti stižu u svibnju. "Lani su nam među gostima bili najviše Austrijanci i Nijemci, a imali smo i dvije grupe Šveđana koji su kod nas boravili 14 dana. Za ovu godinu imamo već četiri grupe lanjskih gostiju koji su rezervirali po dva tjedna odmora u našoj kući, tako da smo već oko Nove godine imali popunjeno ljeto, i na žalost morali smo razočarati dio svojih prošlogodišnjih gostiju koji su željeli ponovno doći", kaže Maras te ističe da je značajnu pomoć u traženju izvora financiranja imao od Agencije za ruralni razvoj Istre.

Marasova investicija djelomice se financirala putem IPARD-a, pretpristupnog programa EU za razdoblje 2007. – 2013, koji je pak sastavni dio IPA-ine komponente Ruralni razvoj. Glavni cilj IPARD programa je unapređenje poljoprivrednog sektora uz pomoć konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda, s ciljem razvija ruralne ekonomije, poboljšanja tržišne efikasnosti i provedbe EU standarda, te jačanja mogućnosti da se u pojedinim regijama stvaraju i sufinanciraju projekti koji uključuju što više interesnih motiva onih koji žive na tom prostoru.IPARD je ujedno bio i svojevrsna priprema na drukčiji način financiranja ruralog razvoja, te  uvod u funkcioniranje EAFRD-a (Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj). Kroz IPARD program u Hrvatskoj korisnicima je bilo dostupno 179 milijuna eura potpore. 

Istarska agencija

Prvi u Hrvatskoj

Agencija za ruralni razvoj Istre sa sjedištem u Pazinu osnovana je 2003. godine s ciljem povezivanja javnog i privatnog sektora, te za pripremu i provedbu projekata u ruralnom prostoru, i prva je takva agencija osnovana u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close