Jačanje vojne industrije u Uniji

Autor: Poslovni dnevnik , 12. kolovoz 2013. u 22:00
Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso/EPA

Europska komisija želi da se kroz industrijsku suradnju država članica ojača vojni sektor.

Europska komisija je objavila akcijski plan za europsku obrambenu industriju kojim se želi pojačati konkurentnost i i smanjiti birokratske prepreke na fragmentiranom tržištu Europske unije.

"Mi nećemo imati potrebnu težinu u svijetu bez zajedničke obrambene politike. Stoga, moramo pojačati naš obrambeni i sigurnosni sektor. U vrijeme oskudnih resursa, ključna je suradnja i usklađivanje resursa i ambicija kako bismo izbjegli dupliranje programa. Vrijeme je da više radimo zajedno i da se angažiramo u većoj obrambenoj suradnji", rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Veličina sektora
Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton rekla je da Europa treba štititi vlastite interese i doprinositi međunarodnom miru i sigurnosti. "Da bismo to mogli, moramo imati kapacitete, a za kapacitete je potrebno imati zdravu industrijsku osnovu", rekla je Ashton.Obrambeni sektor u Europi je drugi po veličini u svijetu nakon Sjedinjenih Država. Obrana je u nadležnosti država članica, a Komisija želi da se kroz njihovu industrijsku suradnju ojača taj sektor. "Bruxelles nema vojnih ovlasti i ne želi ih ni imati", rekao je Barroso.U europskoj obrambenoj industriji zaposleno je 400.000 ljudi, a još 960.000 ljudi vezano je na tu industriju koja je prošle godine ostvarila promet od 96 milijardi eura. Obrambeni sektor u poteškoćama je zbog proračunske štednje u državama članicama i zbog fragmentiranog tržišta. Budući da države članice same za sebe nisu u mogućnosti razviti i održati ključne tehnologije i sposobnosti potrebne za budućnost, nužna je njihova tješnja suradnja u tom sektoru. Komisija želi ukloniti distorzije na tržištu, poticati konkuretnost malih i srednjih poduzeća i postići veću sinergiju između civilnih i vojnih istraživanja te razvoj kapaciteta s dvostrukom namjenom – civilnom i vojnom.

Tema summita
Barroso je odbacio glasine da ovi prijedlozi imaju veze s njegovom navodnom ambicijom da postane glavni tajnik NATO-a nakon što mu završi drugi mandat na čelu Europske komisije. "To nema nikakve veze s onim što bih mogao raditi u budućnosti. Riječ je čistim spekulacijama", rekao je Barroso.Pitanje obrane i obrambene industrije bit će jedna od tema na summitu čelnika 28 zemalja članica u prosincu ove godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close