Hrvatska dosad alocirala 270 milijuna kuna

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 06. veljača 2018. u 13:58
Ukupan budžet na EU razini sada iznosi 196 milijuna eura/FOTOLIA

U Europskoj komisiji kažu da će izdašniji budžet koji je odobren u siječnju mobilizirati približno 1,9 milijardi eura.

Europska komisija u siječnju je s ciljem poticanja razvoja mikrofinanciranja i socijalnog poduzetništva za sto milijuna eura povećala iznos novca dostupan u Programu za zapošljavanja i socijalne inovacije (EaSi), što znači da prijavitelji od ove godine na raspolaganju imaju ukupno 196 milijuna eura.

Tim dodatnim novcem će se, poručuju iz EK, mobilizirati približno 1,9 milijardi eura te otvoriti tisuće novih radnih mjesta. U Hrvatskoj je kontaktna točka program EaSi Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava (MRMS), ali se svi natječaji raspisuju i provode na razini Europske komisije, pojasnili su u tom ministarstvu. 

Uskoro novi poziv
"Svaka dodatna mogućnost financiranja društvenog poduzetništva naglašava važnost ovog oblika poslovanja i pozdravljamo inicijative za davanje financijske podrške svim sadašnjim i budućim društvenim poduzetnicima. MRMS priprema sljedeći Poziv na dostavu projektnih prijedloga "Jačanje poslovanja za društveno poduzetništvo – faza I.", ukupne vrijednosti oko 40 milijuna kuna", komentirali su za Poslovni dnevnik. Inače, kada se govori o razvoju socijalnog poduzetništva na čemu EU ustraje, MRMS ima dvojaku ulogu.

Pojasnili su da su nadležni za provedbu Strategiju razvoja društvenog poduzetništva u RH 2015. – 2020. godine, a u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. dosad je već alocirano više od 270 milijuna kuna. U protekle je dvije godine MRMS objavio prvi javni Poziv na dostavu projektnih prijedloga Poticanje društvenog poduzetništva inicijalne vrijednosti osam milijuna kuna, kojem je zbog povećanog interesa dodano još 2,5 milijuna. 

Program za branitelje
S Ministarstvom hrvatskih branitelja (MHB) 2017. godine također je potpisan i Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava. Kroz program "Promicanje društvenog poduzetništva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, organizacija civilnog društva i zadruga braniteljske i stradalničke populacije", ukupne vrijednosti veće od 2,132 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close