Vjerovnici će odlučiti o novom vlasniku Badela 1862

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 16. studeni 2016. u 22:01
Martina Dalić i Goran Marić/Žarko Bašić/PIXSELL

Ministarski dvojac Dalić-Marić prihvaća ranije procjene da je Meteor grupa bolji ponuđač od St. Nicolausa.

Badel 1862 najvjerojatnije će u ruke domaće Meteor grupe. Iako je bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić tražio da se poništi natječaj za odabir strateškog partnera zbog sumnje da domaći ponuđač ne prikazuje točne financijske pokazatelje i da se raspiše novi natječaj, ministrica gospodarstva Martina Dalić i ministar državne imovine Goran Marić ostaju pri prvotnoj ocjeni da je Meteor grupa bolji ponuđač.  

U užoj konkurenciji za strateškog partnera u Badelu uz Meteor bio je i slovački St. Nicolaus koji ne odustaje. Pokrenuli su i postupak pred Hanfom zbog povrede Zakona o tržištu kapitala, a zbog širenja, kako kažu, obmanjujućih, neistinitih i nepotpunih podataka investicijskoj javnosti od strane Meteora. Konačnu odluku o novom vlasniku donijet će vjerovnici Badela. Za izradu plana restrukturiranja kojeg bi vjerovnici trebali prihvatiti ostalo je tek sto dana. U suprotnom Badel bi mogao u stečaj.

"U svibnju je bio poziv za strateškog partnera kojeg je Ministarstvo prihvatilo, ocjenu o izboru najboljeg dao je i Boston consulting, a to je bila Meteor grupa", rekla je jučer ministrica Martina Dalić. "O programu restrukturiranja ovisi naše stajalište, a mora biti usmjereno na nastavak proizvodnje i zaposlenost. Prema analizama koje sam dobio, Meteor grupa je dala bolju ponudu", rekao je ministar Goran Marić.

Bivši ministar gospodarstva Panenić htio je poništiti natječaj, zbog kako je prije dva mjeseca naveo, "loših financijskih pokazatelja Meteor grupe, neistine da su otkupili 67 posto potraživanja Badela, te zbog pritisaka". Kaže da je i sada nezadovoljan odlukom ministara. Obveze Badela iznose oko 800 milijuna kuna, a još uvijek ostaje otvoreno pitanje tužbi malih dioničara koji žele da ih se namiri, s obzirom da je država namirila i bivšeg predsjednika uprave Antu Perkovića. Stoga, kapitala za opstanak i razvoj Badela treba puno. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Bitan je tok informacija…prva ruka, druga ruka, treca ruka itd.

Svaka ruka udupla dug.

Koliko je onda ruku informacija o dugu prosla? 🙂

Mogu li i ja biti novinarcic na PD?
“Obveze Badela iznose oko 800 milijuna kuna” Tko , kome, kuda, zasto kako?

New Report

Close