Uniji treba prijaviti i zapuštene vinograde

Autor: Božica Babić , 18. lipanj 2009. u 22:00

Upravitelj PZ Svirče Andrija Carić kaže da bi Hrvatska EU trebala prijaviti i zapuštene vinograde pozivajući se na odmaranje tla

Poljoprivredna zadruga Svirče objavit će na svojoj web stranici zemljišne čestice i broj čokota u vlasništvu i zadrugara i svih vinogradara od kojih otkupljuje grožđe, najavljuje upravitelj Andrija Carić. Cilj ovog poteza, ističe, dokazivanje je ozbiljnosti u proizvodnji biranih vrhunskih vina i priprema za konkurenciju iz Europske unije. Zadruga broji 80 članova i oko 200 kooperanata te raspolaže s više od 120 hektara vinograda. PZ Svirče zapošljava 30 radnika, a godišnje posade i obnove 50.000 čokota. Za nove nasade, s vrhunskim sortama plavca malog i dingača, pripremaju površine od 15 hektara.

Bez poticaja
Iako Hrvatski poljoprivredni zadružni savez PZ Svirče ističe kao najbolju zadrugu, još nisu dobili ni kunu državnih poticaja. Država zadruge nije prepoznala kao model. Umjesto da su pilot projekt za ostala otočna mjesta, prepušteni su sami sebi, kaže Carić. Od 1999. u partnerstvu su s tvrtkom Badel1862. što je pomoglo razvoju zadruge. U tom su razdoblju investirali više od 10 milijuna kuna. Privode se završnici projekti modernizacije podruma te izgradnja kušaonica vina u Sviraču, Jelsi i gradu Hvaru.Carić kaže da su u vrijeme osnivanja zadruge bocu vina Ivan Dolac prodavali po 29 kuna, dok cijena danas premašuje nekoliko stotina kuna. Na strmim, kozjim padinama i dalje rade rukom i motikom, zanemariv je broj terasa s vinogradima do kojih može doći mala mehanizacija. O kakvim je terenima riječ, Carić ilustrira kroz podatak da on ima 17.000 čokota na 360 terasa. Tko je zaposlen u vinariji, pravilo je zadruge, ne smije komercijalno proizvoditi vino. Interes za učlanjivanje u zadrugu raste, a vratiti se žele čak i neki svojedobno odbjegli članovi. Podsjeća, 1979. samo na prostorima Svirača ubrano je 240 vagona grožđa, danas cijeli otok Hvar nema toliko. Stoga bi, ističe, država kod EU morala prijaviti i sve zapuštene vinograde. Ta je opcija moguća, tvrdi, jer u vinogradarstvu je poznato odmaranje tla.

Novi proizvodi
Od države očekuju i potporu na zaštiti prostora pogodnih za vinograde od pretjerane urbanizacije. Dnevno rastu takvi apetiti, upozorava Carić i apelira da se prenamjena ne smije dopustiti. Uz stručnu logistiku Badela, ističe, kontinuirano ostvaruju uspjeh. Dingač i Ivan Dolac već su etablirani, a nude se i Mediterano 2007 i predikatni Ivan Dolac.

Pomoć

Veće potpore za pšenicu nego za grožđe
Za 12.000 čokota zadrugar iz PZ Svirče godišnje dobije 3000 kuna državne potpore. Za hektar pod žitaricama, za čiju obradu od sjetve do žetve treba oko 12 sati rada, dok vinograd ljudsku ruku traži gotovo svaki dan, potpora iznosi 2250 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close