Sud u Washingtonu: Hrvatska izgubila spor sa Gavrilovićem

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. srpanj 2018. u 13:29
Foto: Nikola Ćutuk / Pixsell

Gavrilović je arbitražni postupak protiv hrvatske države pred ICSID-om pokrenuo krajem 2012. godine.

Tvrtka Gavrilović u petak je priopćila da je Arbitražno vijeće pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu, u postupku koji su Gjuro Gavrilović i njegova tvrtka pokrenuli protiv Republike Hrvatske, donijelo pravorijek kojim je "jednoglasno utvrdilo da je Republika Hrvatska bespravno izvlastila imovinu tvrtke Gavrilović".

Arbitražno vijeće pravorijek je donijelo 26. srpnja, navodi se u priopćenju te petrinjske tvrtke, koje potpisuju Gjuro Gavrilović kao vlasnik i Georg Gavrilović kao član Uprave Gavrilovića. 

Gavrilović je arbitražni postupak protiv hrvatske države pred ICSID-om pokrenuo krajem 2012. godine, a radi zaštite stranog ulaganja te je tražio naknadu štete u iznosu od 198,5 milijuna eura, temeljeći svoj zahtjev na Ugovoru o zaštiti stranih ulaganja koji je Hrvatska sklopila s Austrijom.

"Arbitražno vijeće je utvrdilo da investicija Gjure Gavrilovića, koja se sastojala u kupnji pet društava iz sastava bivšeg holdinga Gavrilović tijekom stečaja, uživa pravo na zaštitu temeljem Washingtonske konvencije i ugovora o zaštiti ulaganja sklopljenog između Republike Hrvatske i Republike Austrije", kaže se u priopćenju tvrtke i samog Gjure Gavrilovića.

Također se navodi kako je "investicija učinjena u skladu sa važećim zakonima, a nepravilnosti u stečaju koje je prigovorila Republika Hrvatska tijekom postupka, isključivo se mogu staviti na teret državi i njenim nadležnim tijelima, ali ne i Gjuri Gavriloviću".

Nakon 25 godina bezuspješnog pokušaja da svoja prava zaštite pred nadležnim tijelima republike Hrvatske i svih podnesenih pritisaka, uključujući i vođenje neosnovanih kaznenih postupaka, tvrtka Gavrilović d.o.o. i Gjuro Gavrilović ovaj pravorijek doživljavaju "prvenstveno kao potvrdu svojih nastojanja da dokažu protupravnost postupanja Republike Hrvatske i njenih tijela te legitimnost izvršenog ulaganja", ističe se u priopćenju.

Tvrtka Gavrilović i Gjuro Gavrilović, kako se navodi, nadaju se da navedeni pravorijek predstavlja osnovu za daljnji nesmetani rad tvrtke.

Komentari (12)
Pogledajte sve

također, kol.Paulie, ne može se ovaj slučaj uspoređivati sa sa eventulnim pravnim postupcima oko agrokora jer je Gavrilović arbitražu pokrenuo temeljeći svoj zahtjev na Ugovoru o zaštiti stranih ulaganja koji je Hrvatska sklopila s Austrijom.

dakle, on je Austrijski državljnin koji je temeljem međudržavnog ugovora pokrenuo arbitražni postupak a koji se nije bavio naćinom niti zakonitošću stijecanja,

a zapravo je džordž uspio sa samo 2% svojih zahtjeva! bravo za RH,, bravo za DORH!
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/dorh-pojasnio-arbitraznu-odluku-iz-washingtona-hrvatska-u-arbitrazi-s-gavrilovicem-uspjela-s-98-posto-evo-koliko-ce-na-kraju-drzava-morati-platiti/7662084/

Ajde ne pricaj bedastoce. Jos mu je djed bio vlasnik Gavrilovic tvornice koju su mu komunisti konfiscirali.

e kolelega, hebeno pogrešno…

nisu njemu komunisti “oduzeli” tvornicu nego NDH 41. a ista je 1945 nacionalizirana od strane Jugoslavije temeljem oduzimanja imovine fašista.
1957 Gavrilović Đuro sa svojim sinom Goergom prelazi ilegalno u Austriju. Iz Austrije diže tužbu protiv SFR Jugoslavije radi odštete te vansudskom nagodbom potpisuje ugovor (verificiran u Strasbourgu) kojim se odriće imena (brenda) Gavrilović, te prima isplatu od oko 7 milijuna dolara. Ponuđeno mu je mjesto u tvornici koje je odbio jer je odlučio uložiti dobiveni novac u proizvodnju gotove hrane u limenkama u Austriji. Taj posao mu je propao a se on vratio u YU gdje je uspio opet dobiti posao u firmi.

1991 . nad firmom je proveden “nepotrebni” stečaj. Petrinja (u kojoj je tvornica smještena) bila je okupirana 21.9.1991. a tjedan dana poslije pojavio se oglas za prodaju firme na koji se javio Georg Gavrilović. Poduzeće je prodano za 3.3 milijuna njemačkih maraka, iako je realna vrijednost iznosila nekoliko stotina milijuna DM. Iako postoji kupoprodajni ugovor, ne postoji nikakav dokaz da je taj novac bio uplaćen na račun Agencije za restrukturiranje i gospodarstvo.

A što se tiče tužbe protiv Hrvatske, Gavrilović tuži sadašnju RH zbog privatizacije iz 91 a ne one od NDH. Naime, u vlasništvu SOUR Gavrilović nalazilo se tada osim tvornice veliki broj stanova, zemljišta i drugih nekretnina koje su pripadale tvrtci
RH je naknadno izbacila ove nekretnine iz stečajne nagodbe i to je ono što George Gavrilović potražuje.
Gavrilović tuži Hrvatsku sa željom da dobije još oko 500 stanova i nekretnina koje su bile u vlasništvu poduzeća prije privatizacije a isključeni su bili iz pogodbe, te 300 milijuna eura za neostvarenu dobit.

izgleda da i nije baš tako kako džordž tvrdi

DORH: Hrvatska u arbitraži s Gavrilovićem “uspjela s 98 posto”

New Report

Close