Subvencije tvrtkama kojima su vlasnici žene

Autor: Poslovni.hr , 18. travanj 2012. u 22:00

Započeo ‘Program za žene poduzetnice u Hrvatskoj’

Početkom 2012. Business Advisory Services (BAS) Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) započeo je “Program za žene poduzetnice u Hrvatskoj”. Taj će program omogućiti subvencije koje male i srednje tvrtke u većinskom ženskom vlasništvu te sa ženama direktoricama mogu koristiti za savjetodavne usluge, a održat će se i niz treninga namijenjenih ženama poduzetnicama. Ovaj projekt financiraju Luksemburg, Tajvan i EBRD. Jedno od središnjih područja BAS-a je podržati žene poduzetnice kao ključni mehanizam promicanja i uspostavljanja ravnopravnosti spolova.

Informacije
Na formalnom predstavljanju ovog programa, koje je održano 3. travnja 2012. u Zagrebu, željeli smo dati relevantne informacije ključnim lokalnim partnerima. “Program za žene poduzetnice u Hrvatskoj” trajat će 24 mjeseca i odvijat će se kroz sljedeće aktivnosti: Subvencioniranje savjetodavnih usluga. Subvencije BAS programa variraju od 25% do 90% ukupne neto cijene projekta, ovisno o sjedištu i veličini tvrtke, tipu savjetodavne usluge i očekivanom tranzicijskom učinku, a maksimalan iznos subvencije je 10.000 eura. Trening je za žene poduzetnice početnice, tj. što svaka žena treba znati o financijama, ljudskim resursima, marketingu i pravnim regulativama prije nego pokrene posao. Specijalizirani trening za etablirane tvrtke u ženskom vlasništvu koji će se temeljiti na specijaliziranim vještinama te višoj razini znanja. Mentoring program koji će se odvijati po principu “uspješna poslovna žena savjetuje poslovnu ženu”. Promoviranje umrežavanja stvaranjem partnerstva s lokalnim sudionicima. BAS je radi što bolje provedbe ovog programa potpisao i sporazum o suradnji s HBOR-om i PBZ-om, koji su prepoznali mogućnost suradnje i promocije žena u poduzetništvu.

Donacije
BAS se temelji na donacijama, a cilj mu je razvoj malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj. BAS omogućava mikro, malim i srednjim tvrtkama lakši pristup širokom spektru lokalnih savjetodavnih usluga sufinanciranjem tih usluga, a organizira i niz aktivnosti radi jačanja potencijala lokalnih konzultanata održavanjem edukacija, treninga, studijskih putovanja. BAS je u Hrvatskoj aktivan već 11 godina i u tom je razdoblju subvencioniran 471 projekt uglavnom za savjetovanje na područjima upravljanja kvalitetom, marketinga, financija, tehnologije, energetske učinkovitosti i ekologije. Održano je i 15 različitih aktivnosti radi jačanja potencijala lokalnih konzultanata. Neke od tih aktivnosti odnosile su se na edukaciju vještina i znanja koje svaki konzultant mora imati, dok su druge bile vrlo specijalizirane, kao npr. trening o provedbi IPPC Direktive (Integrated Pollution Prevention Control), edukacija o organskom vinogradarstvu i vinarstvu, edukacija za industrijsko energetsko certificiranje i sl.

Za više informacija o BAS-u i programu molimo kontaktirajte: EBRD Business Advisory Services

Preradovićeva 13/2, Zagreb

Tel +385 1 4922 491, -497, -488

deiurir@ebrd.com, supekv@ebrd.com, sarusicr@ebrd.com

Komentirajte prvi

New Report

Close