Stvorio carstvo kupnjom nekretnina propalih tvrtki

Autor: Agencija VLM , 18. lipanj 2013. u 19:30
Božidar Gorup (Photo: Matija Topolovec/PIXSELL)

U posljednjih pet godina rastu 20-ak posto na godinu, a u idućih pet žele prihod od 2,5 milijarde kuna.

– Gorup grupa ima tri dijela, prvi je vezan uz poljoprivredu, trgovinu i kooperaciju, drugu grupu čini stočarstvo, odnosno proizvodnja junadi, dok treću grupu za obnovljive izvore energije sada slažemo, rekao je predsjednik uprave Božidar Gorup.

Tvrtke po grupama

 Prve dvije grupe imaju po šest tvrtki, dok ih je u obnovljivim izvorima 17. Tvrtke su svrstane po grupama zbog teritorijalnog ustroja jer se nalaze širom Hrvatske i različitih suvlasničkih odnosa. Gorup je prošle godine u županiji ostvario najveći ukupan prihod pretekavši sve zagorske poduzetnike i strane kompanije.Točnije, konsolidirani prihodi svih njegovih tvrtki za prošlu godinu dosegli su milijardu i pedeset tisuća kuna, a dobivena dobit iznosi 25 milijuna. Od toga je više od dvadeset posto prihoda ostvareno u izvozu, jer se sa farmi koje Gorup ima većinom po Slavoniji i u Moslavini, stoka prodaje u Egipat, Libiju i Irak, a pšenica u Italiju te na Bliski istok i sjevernu Afriku. Uljana repica šalje se na preradu u BiH i od njezinog ulja se proizvodi biodizel u vlastitoj tvornici u Ozlju.

 U posljednjih pet godina najveće krize u gospodarstvu, Gorupu je uspijevalo godišnje povećavati prihode za dvadesetak posto. Grupa ima i dalje vrlo ambiciozne planove i u idućih pet godina žele ostvariti dvije i pol milijarde kuna prihoda te investirati oko 100 milijuna eura.

 Stvarali godinama

 Naš sugovornik tumači: – Moj brat Damir i ja u poduzetništvu smo 24 godine i ovi financijski rezultati stvarani su godinama. Kupovali smo u Hrvatskoj, najčešće nekretnine tvrtki koje su bile u problemima i iznova ih podizali. Primjerice, farmu Rajevo selo kraj Županje koja danas ima četiri tisuće komada junadi, kupili su od Hypo banke kao propalu farmu zečeva.

Gorupi imaju danas farmu od 1100 komada goveda u Borovu, zatim farmu junadi i primarnu poljoprivrednu proizvodnju na 500 hektara zemlje u Čađavici, farme Nova Bukovica, Bukovečki Antunovac i Rovišće te Donje Bazije. U Rovišću kraj Bjelovara gdje je farma svinja i goveda gradi se postrojenje za proizvodnju bio plina. Osim toga grupa priprema izgradnju farme u Suhopolju, Lukavcu i Vrpolju. Ukratko, Gorup namjerava do kraja iduće godine imati 15 do 16 tisuća komada junadi, a danas ih ima osam tisuća.     

Komentari (2)
Pogledajte sve

Svaka čast! Takve ljude trebamo nositi kao kap vode na dlanu. Oni iskorištavaju potencijale ove zemlje i stvaraju radna mjesta.

bravo…respect i kapa do poda.

New Report

Close