Slovaci iznenađeni informacijama iz Badela, Meteor želi brzo zaključivanje predstečajne nagodbe

Autor: Poslovni.hr , 16. studeni 2016. u 16:17
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

O aktualnoj situaciji vezanoj za Badel 1862 očitovali su se iz tvrtke St. Nicolaus te iz Meteor grupe.

"Iznenađeni smo informacijama koje nam je danas uputilo društvo Badel 1862, a vezano uz odluku o pozivanju potencijalnog strateškog investitora METEOR d.o.o. iz Đakova radi uključivanja u utvrđivanje i provedbu potrebnih mjera financijskog i operativnog restrukturiranja.

Moramo naglasiti da smo krajem rujna, s jedne strane svjedočili raspuštanju povjerenstva i uputama tadašnjeg ministra o raspisivanju novog natječaja, dok je s druge strane predstečajna nagodba za Badel ponovno nastavljena tek 3. studenog 2016. godine.  No, još uvijek se ne zna tko je većinski vlasnik potraživanja Badela", stoji u izjavi pristigloj iz St. Nicolausa.

>> Ministri objasnili daljnju sudbinu Badela: Znaju za namjere Meteora i ponudu Kutjeva

"Podsjetimo, upravo je to Povjerenstvo donijelo i/ili preporučilo odluku o užem odabiru dva potencijalna strateška partnera, društvo Meteor d.o.o. i St Nicolaus, čije ponude su ocijenjene kao najbolje te su ti ponuditelji pozvani na sudjelovanje u drugoj, obvezujućoj fazi postupka.

Nakon što je Meteor d.o.o. obavijestio Povjerenstvo kako je svojim djelovanjem, na temelju sklopljenih ugovora, obvezujućih pisama namjere i danih izjava vjerovnika, stekao kontrolu nad tražbinama koje predstavljaju 67,45% svih utvrđenih tražbina u postupku predstečajne nagodbe, Povjerenstvo je utvrdilo da je odluka Povjerenstva o odabiru strateškog investitora bespredmetna te je Povjerenstvo raspušteno odlukom ministra Panenića od 29. rujna 2016., koji je time smatrao da je natječaj prema uvjetima Poziva od 11. svibnja 2016. obustavljen te da Badel treba pokrenuti novi natječaj. Povjerenstvo naime nije moglo donijeti konačnu odluku o odabiru strateškog investitora s obzirom da nije utvrđeno da vjerovnički položaj Meteora može jamčiti prihvaćanje plana restrukturiranja u postupku predstečajne nagodbe Badela.

Pravno je upitno da li uprava Badela, bez prethodne odluke Povjerenstva, može odabrati strateškog partnera u okviru Poziva strateškim investitorima objavljenom 11.05.2016., ako je Povjerenstvo u tom trenutku raspušteno odnosno obzirom da je postupak time praktično obustavljen", smatraju Slovaci.

"Također, svjedočili smo i neprimjerenom postupanju Meteora pa smo stoga pokrenuli postupak pred Hanfom zbog povrede odredbi Zakona o tržištu kapitala širenjem obmanjujućih, neistinitih i nepotpunih podataka investicijskoj javnosti.  O istom je obaviještena i Zagrebačka burza i samo Povjerenstvo odnosno ministar Panenić. HANFA je prijavu uzela u razmatranje te je predstavke uzela u obzir u postupku nadzora nad Badel 1862 kojeg HANFA provodi po službenoj dužnosti te će ukoliko utvrdi nedopuštena postupanja u okviru ovog postupka poduzeti odgovarajuće nadzorne mjere ili podnijeti prijave nadležnim tijelima.  Zagrebačka burza je također zatražila dodatno obrazloženje informacija objavljenim 6. rujna 2016., koje su objavljene tek po pozivu Zagrebačke burze. 

Drago nam je da će odluka o Badelu biti donesena brzo, jer je to zaista od presudne važnosti za budućnost Badela, no smatramo da je razumno da se, u želji za donošenjem optimalnog rješenja za Badel, razmotre sljedeće opcije: raspisivanje novog natječaja ili prenošenje ovlasti za donošenje odluke u državne ustanove.

Sigurni smo da nova Vlada i nadležna ministarstva nisu imala vremena detaljno razmotriti situaciju oko Badela te pozdravljamo izjavu da će svakako ostati uključeni u dijelu u kojem se radi o raspolaganju državnim udjelima odnosno prodaji. Interes St Nicolausa za Badel 1862 stoga je i dalje je neupitan", zaključuje se u izjavi. 

Meteor grupi prioritet brzo zaključivanje predstečajne nagodbe u Badelu

Meteor grupa u srijedu je izvijestila da je zadovoljna što je odabrana za strateškog partnera Badela 1862 temeljem provedenog javnog poziva te kako joj je prioritet brzo zaključenje predstečajne nagodbe, razduživanje Badela 1862 i započinjanje novog razvojnog ciklusa.

Uprava Badela u svibnju 2016. objavila je poziv strateškim investitorima na iskazivanje interesa za sudjelovanje u restrukturiranju društva. U tom se pozivu navodi i da društvo pridržava i pravo na konačni odabir strateškog investitora, koji će se uključiti u postupak predstečajne nagodbe i s kojim će tvrtka utvrditi mjere financijskog i operativnog restrukturiranja, o čijem će prihvaćanju odlučivati vjerovnici u okviru postupa predstečajne nagodbe.

Na poziv Badela su se, kako navode iz Meteor grupe, javili s ponudom koja je po svim unaprijed definiranim kriterijima bila ocijenjena najboljom, a za sve navedeno u ponudi priložili su čvrsta jamstva.

"Kao strateškom partneru prioritet su nam brzo zaključenje predstečajne nagodbe i razduživanje Badela 1862 te započinjanje novog razvojnog ciklusa. Kroz ulaganja u proizvodnju, prodaju i marketing omogućit ćemo daljnji rast i razvoj poslovanja Badela 1862 te jačanje njegovih tržišnih pozicija kako na domaćem i tržištima regije tako i na novim izvoznim tržištima", poručili su iz Meteor grupe.

Badel 1862 nalazi se u postupku predstečajne nagodbe, koji je započet 23. travnja 2013. godine, a 29. srpnja te godine bio je prekinut, da bi 3. studenoga ove godine, po sili zakona, postupak bio nastavljen, jer su dugovi kompanije premašili vrijednost temeljnog kapitala.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bok, hvala za dodavanje.

Radim u strukturi koja pruža kredite od 2.000 € uz godišnju kamatnu stopu od 3% za svakoga tko se osjeća u potrebi.

Ako ste zainteresirani, molimo Vas da se obratite e-mail adresu:mariepaullettebourbon@gmail.com

WhatsApp: +2 296 259 3670

New Report

Close