Šire se i ulažu 16,2 milijuna kuna u novi pogon i strojeve

Autor: Suzana Varošanec , 12. srpanj 2016. u 08:23
Cromaris im je najveći domaći kupac, a 60% proizvoda izvoze/Petar Glebov/PIXSELL

Posao rade uz pomoć bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj, čiji udio u projektu iznosi 4,3 mil. kuna.

Tvornica mreža i ambalaže u pogonima u Biogradu na Moru kreće u realizaciju razvojnog projekta u vrijednosti 16,2 milijuna kuna. Posrijedi je širenje proizvodnih kapaciteta i tehnološko unaprijeđenje uz pomoć bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj, čiji udio u projektu iznosi 4,3 milijuna kuna.

Sukladno je to Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava potpisanim s Ministarstvom poduzetništva i obrta te Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, dok se preostali iznos financira iz kredita, potvrdio nam je vlasnik tvrtke Darko Eškinja. "Projekt će osigurati razvoj tvornice povećanjem konkurentnosti i proizvodnog kapaciteta, modernizacijom procesa i uvođenjem novog proizvoda", kaže Eškinja. Kako dodaje, riječ je o natječaju koji je prošle jeseni raspisala bivša Vlada.

 

Eškinja

Na jesen krećemo s plasmanom kaveza za uzgoj ribe u Australiju.

Prema najavama, 14. srpnja tvrtka će upriličiti svečanost povodom početka izgradnje nove hale. Naime, sa zagrebačkom Tehnikom koju vodi Filip Filipec upravo je potpisan ugovor o građenju, o čemu je Tehnika obavijestila preko Zagrebačke burze. Taj dio projekta, doznajemo, vrijedan je 4,2 milijuna kuna bez PDV-a. Projekt donosi i važna tehnološka poboljšanja, i to kroz nabavu šest strojeva za mrežni i ambalažni program, u ukupnoj vrijednosti od oko 7,2 milijuna kuna. Dodatnih 600 tisuća kuna čine komunalna davanja, no lokalna zajednica profitirat će i kroz novo zapošljavanje.

Doznajemo da je u planu  angažiranje 10-ak novih radnika, a kako se završetak projekta predviđa za sredinu 2017., to znači da bi tada mogli imati oko 100 zaposlenika. Ulaganja u proteklom razdoblju, otkad je Eškinja vlasnik tvornice, iznosila su 40-ak mil. kuna. Godišnji prihod tvrtke lani je iznosio oko 55 milijuna kuna. Uz ambalažni program za poljoprivredne proizvode – plastične vreće primjerice za krumpire i luk, ova je tvornica jedini domaći proizvođač ribarskih mreža i kaveza za uzgoj ribe,  pa će projekt donijeti unaprijeđenje koje je potrebno u oba područja.

Cromaris im je najveći domaći kupac. Domaći ribari i uzgajivači ribe, kaže on, ulažu u tu industriju, i stoga rastu njihove potrebe, a razvijaju se i prilike na novim tržištima. "Trenutno izvozimo oko 60% proizvodnje, najviše u Njemačku, Italiju, Austriju i Grčku, a na jesen prvi put krećemo s plasmanom kaveza za uzgoj brancina, orade i tune u Australiju", najavljuje Eškinja. Rast izvoza i prihoda očekuje i  od  doradnih poslova spajanja ribarskih mreža, kaveza, kao i od ambalažnog segmenta.

Komentirajte prvi

New Report

Close