Remondis smije i dalje raditi s medicinskim otpadom

Tvrtka je prije imala pogon u Draganiću/Dominik Grgurić/PIXSELL Tvrtka je prije imala pogon u Draganiću/Dominik Grgurić/PIXSELL

Grad Jastrebarsko ustraje u tome da tvrtki ne dopušta djelovanje, iako inspekcije nisu našle nepravilnosti.

Sukob Grada Jastrebarskog i tvrtke za obradu medicinskog otpada Remondis Medisona (RM), koja posluje u tamošnjoj gospodarskoj zoni, se nastavlja i dalje.

Novi detalj je da su, po prijavi gradskog komunalnog redara, u inspekciju ove bazično njemačke tvrtke, proteklog tjedna izašle inspekcije Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Ministarstva zdravstva. Inspekcije su utvrdile, kako kažu u tvrtki, da ne postoji niti jedna pravilnost koja im se stavlja na teret.

"Prilikom nadzora je ustanovljeno kako nisu utvrđeni navodi iz prijave da "prilikom manipulacije medicinskim otpadom dolazi do rasipanja otpada u okoliš i širenja neugodnih mirisa".

Obilaskom dvorišnog prostora nije zatečen nikakav rasuti otpad, dvorište je uredno, a neugodni mirisi nisu se širili. Utvrđeno je da je uređaj za obradu otpada tijekom nadzora bio u redovitom radnom ciklusu, a na dvorištu nije zatečen otpad u smislu skladištenja "potencijalno zaraznog otpada" na otvorenom prostoru.

Također, nadzorom je ustanovljeno da se otpad, sukladno Elaboratu gospodarenja otpadom, dovozi kamionima u kojima se drži do trenutka pokretanja ponovnog ciklusa obrade u mobilnom uređaju te da je u kamionu za prijevoz zaraznog otpada aktiviran sustav hlađenja kako bi se zadovoljili uvjeti držanja otpada na temperaturi do +15°C prije same obrade", kažu u Remondisu.

Tvrtka u Jaski posluje od 2015., a Grad tvrdi da se na tom prostoru ne može odvijati djelatnost zbrinjavanja opasnog otpada te joj žele zabraniti rad. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!