Remondis smije i dalje raditi s medicinskim otpadom

Autor: Darko Bičak , 25. rujan 2018. u 22:00
Tvrtka je prije imala pogon u Draganiću/Dominik Grgurić/PIXSELL

Grad Jastrebarsko ustraje u tome da tvrtki ne dopušta djelovanje, iako inspekcije nisu našle nepravilnosti.

Sukob Grada Jastrebarskog i tvrtke za obradu medicinskog otpada Remondis Medisona (RM), koja posluje u tamošnjoj gospodarskoj zoni, se nastavlja i dalje.

Novi detalj je da su, po prijavi gradskog komunalnog redara, u inspekciju ove bazično njemačke tvrtke, proteklog tjedna izašle inspekcije Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Ministarstva zdravstva. Inspekcije su utvrdile, kako kažu u tvrtki, da ne postoji niti jedna pravilnost koja im se stavlja na teret.

"Prilikom nadzora je ustanovljeno kako nisu utvrđeni navodi iz prijave da "prilikom manipulacije medicinskim otpadom dolazi do rasipanja otpada u okoliš i širenja neugodnih mirisa".

Obilaskom dvorišnog prostora nije zatečen nikakav rasuti otpad, dvorište je uredno, a neugodni mirisi nisu se širili. Utvrđeno je da je uređaj za obradu otpada tijekom nadzora bio u redovitom radnom ciklusu, a na dvorištu nije zatečen otpad u smislu skladištenja "potencijalno zaraznog otpada" na otvorenom prostoru.

Također, nadzorom je ustanovljeno da se otpad, sukladno Elaboratu gospodarenja otpadom, dovozi kamionima u kojima se drži do trenutka pokretanja ponovnog ciklusa obrade u mobilnom uređaju te da je u kamionu za prijevoz zaraznog otpada aktiviran sustav hlađenja kako bi se zadovoljili uvjeti držanja otpada na temperaturi do +15°C prije same obrade", kažu u Remondisu.

Tvrtka u Jaski posluje od 2015., a Grad tvrdi da se na tom prostoru ne može odvijati djelatnost zbrinjavanja opasnog otpada te joj žele zabraniti rad. 

Komentirajte prvi

New Report

Close