Radnici Varteksa obustavili proizvodnju zbog zaostalih plaća

Autor: Agencija VLM , 02. srpanj 2013. u 12:43
Marko Jurinec/PIXSELL

Košćec se naposlijetku obratio radnicima, pojasnivši kako su plaće u programu predstečajne negodbe koji su vjerovnici prihvatili, ali se još čeka i potvrda suda.

Već godinu dana nekadašnji varaždinski tekstilni div Varteks muči muku s likvidnošću i (ne)redovitom isplatom plaća radnicima koji su već u više navrata od Uprave tražili odgovore kada će im plaće napokon početi stizati redovito.

Posljednji put su to učinili jutros, kada su na sat vremena obustavili proizvodnju okupivši se ispred zgrade Uprave. Njih 500-injak od predsjednika Uprave Varteksa, Zorana Košćeca zatražilo je odgovor na pitanje kada će dobiti plaće za travanj i svibanj.

Iz Odjela za korporativne komunikacije Varteksa doznali smo kako se Košćec naposlijetku radnicima i obratio, pojasnivši kako su plaće u programu predstečajne negodbe koji su vjerovnici prihvatili, ali se još čeka i potvrda suda. Osim toga, istaknuo je kako Varteks još čeka odobrenje interventnog kredita, koji iako zatražen prije godinu dana, još nije još realiziran. Upravo taj kredit trebao bi Varteksu osgurati inicijalnu likvidnost kojom bi trebao moći podmirivati tekuće obaveze.

Riječ je o pet milijuna eura od ZaBe i isto toliko od HBOR-a, a Košćec je potpisao izjavu da cijelom svojom imovinom jamči da će oko 16 milijuna kuna namjenski potrošiti za otplatu duga zaposlenicima.

U Varteksu kažu da su pregovori s bankama u završnoj fazi, ali više od toga nisi znali reći. Pitanje je samo hoće li do realizacije kredita Varteks izgubiti još kojeg kupca, kao što je nedavno, podsjetimo, izgubio ekskluzivni distributerski ugovor za Levi Strauss.

– Problema sa isporukom za strane kupce zasad nemamo, ali za domaće kupce smo imali problem jer nismo imali sredstva za kupnju tkanina i reporomaterijala – priznaju u Varteksu da itekako muku muče s likvidnošću.

Nakon obraćanja čelnih ljudi iz Uprave, radnici su oko devet sati nastavili s proizvodnjom.

Komentari (1)
Pogledajte sve

….poduzeće prezaduženo….a dionica , potpomognuta zna se – kako- raste
u posljednjih par mjeseci…… ?!

New Report

Close