‘Prodaja Belišća i otkazi za 300 radnika su spekulacije’

Autor: Biserka Ranogajec , 23. studeni 2012. u 15:18
Od nekadašnjih šest tvornica u Belišću su ostale samo tri

Kad je 2010. austrijska kompanija ušla u vlasništvo tvrtke u Belišću je bilo tisuću zaposlenih, a danas ih ondje radi upola manje.

Možemo potvrditi da Belišće trenutačno zapošljava 595 zaposlenika, a da su zabrinutost za sudbinu tvrtke i ostanak na poslu samo 300 ljudi ništa drugo nego spekulacije". ističe Poslovnom dnevniku Franz-Michael Hohensinn, predsjednik Uprave Belišća, dan nakon što je zajedno s Ozrenom Matijaševićem, predsjednikom Hrvatske udruge sindikata (HUS), održao konferenciju za novinare u Belišću.

HUS i Uprava poručili su u zajedničkoj izjavi da je Belišće stabilno dioničko društvo u koje se puno ulaže i koje nema namjeru ugasiti proizvodnju.  Međutim, događaji u posljednje dvije godine, od kada je većinski a odnedavno i stopostotni vlasnik Belišća postala austrijska grupacija Duropack, to baš i ne potvrđuju.Belišće je sve do 2000. godine bio primjer uspješno provedene privatizacije i kompanije koja se širila u regiji i zapošljavala 5500 ljudi. Kad je Duropack, jedan od vodećih europskih proizvođača papira i kartonske ambalaže, 2010. ušao u vlasništvo tvrtke u njoj je bilo tisuću zaposlenih. Stoga je i razumljiv strah stanovnika za tvornicu oko koje je i nastao njihov grad jer zaposleni su masovno ostajali bez posla."Pri kraju je restrukturiranje koje je tvrtka započela ove godine", izričit je i Hohensinn, dok na naše pitanje hoće li Duropack prodati Belišće odgovara: "Nemamo saznanja o bilo kakvim pripremama za prodaju tvornice."Od nekadašnjih šest tvornica ostale su tri – tvornice papira, ambalaže i suhe destilacije drva. Grupa Belišće, u sastavu koje su uz dioničko društvo Belišće još društva Bilokalnik-IPA i Unijapapir te Valkarton iz Slovenije i Inos papir servis iz Beograda, ne prolazi proces restrukturiranja, izvješćuje Hohensinn.

Očito je, procjenjuje Uprava, u Belišću najteže. Grupa u devet mjeseci ove godine bilježi 63,6 milijuna kuna gubitka. Koliki je gubitak u Belišću nije rečeno, osim da je u tom društvu najveći. Hohensinn poručuje da je Duropack dosad financirao likvidnost Belišća sa 120 milijuna kuna te je u ovoj godini pokrenuo ulaganja u vrijednosti 65 milijuna kuna. Duropack je u Belišću pokrenuo modernizaciju i restrukturiranje kako bi povećao produktivnost i time ga učinio konkurentnim na međunarodnom tržištu. Većina proizvodnje papira u Belišću se kroz prodajne kanale plasira u izvoz. Međutim, zbog prezasićenosti tržišta kao i drugih ekonomskih razloga, zaustavljena je proizvodnja poluceluloze, a to je povuklo zaustavljanje proizvodnje na papirnom stroju manjeg kapaciteta. Uprava Belišća podsjeća da su neke djelatnosti "non-core businessa" izdvojene i posluju kao zasebne kompanije. Stvoren je, kažu, klaster 13 kompanija u industrijskoj zoni Belišće.  

Grupa Belišće

Integracija u Grupu Duropack

U sastavu grupe Belišće nalaze se dionička društva Belišće, Bilokalnik-IPA iz Koprivnice, Unijapapir iz Zagreba, Valkarton iz Logateca u Sloveniji te Inos papir servis d.o.o. iz Beograda. Ove tvrtke ne prolaze proces restrukturiranja poput Belišća, rekao je Hohensinn. Dodaje da je trenutačno Duropack u fazi integriranja Grupe Belišće u Grupu Duropack.

Komentirajte prvi

New Report

Close