Panenić se oglasio o sudbini Badela

Autor: Poslovni.hr , 30. rujan 2016. u 15:36
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ministarstvo gospodarstva donijelo je odluku o raspuštanju Povjerenstva, a Upravu Društva uputilo na raspisivanje novog poziva strateškim investitorima sa skraćenim rokovima provođenja.

Ministarstvo gospodarstva kojem je na čelu tehnički ministar Tomislav Panenić oglasilo se o novom zapletu u postupku traženja strateškog partnera za Badel o kojem smo jutros prvi pisali. 

>> Panenić izazvao pomutnju oko Badela: Raspustio povjerenstvo i Upravi naložio novi natječaj za izbor strateškog partnera

"Uprava Badela 1862 d.d. Zagreb (u daljnjem tekstu Društvo) objavila je 11. svibnja 2016. poziv strateškim investitorima na iskazivanje interesa za aktivno uključivanje u provedbu mjera financijskog i operativnog restrukturiranja Društva u okviru postupka predstečajne nagodbe. U svrhu evaluacije prikupljenih ponuda i odabira strateškog investitora, Odlukom Ministarstva gospodarstva od 23. svibnja 2016., osnovano je Povjerenstvo za ocjenu mjera restrukturiranja u postupku predstečajne nagodbe za Društvo (u daljnjem tekstu Povjerenstvo).

Od 4 zaprimljena pisma namjere Povjerenstvo je, kao najbolje, razmatralo ponude dva trgovačka društva i to Meteor d.o.o. Đakovo te St. Nicolaus a.s. iz Slovačke.

Dana 6. rujna 2016. potencijalni investitor Meteor d.o.o. Đakovo obavijestio je Povjerenstvo kako, na temelju više ugovora i pisama namjere sklopljenih s vjerovnicima Društva nakon uključivanja u postupak poziva investitorima, kontrolira 67,45 % tražbina prijavljenih u postupku predstečajne nagodbe Društva, a koje su dostatne za prihvaćanje plana financijskog restrukturiranja Društva u postupku predstečajne nagodbe. Iste okolnosti potvrdila je uprava Društva javnom objavom od 6. rujna 2016.

U svrhu utvrđivanja je li Meteor d.o.o. Đakovo poslovnim radnjama poduzetim neovisno o postupku javnog poziva Društva investitorima, stekao prevladavajuću poziciju u postupku predstečajne nagodbe i odabir investitora učinio bespredmetnim, Ministarstvo gospodarstva zatražilo je od Društva dostavljanje podataka i dokaza koji nedvojbeno potvrđuju kako je Meteor d.o.o. stekao 67,45% tražbina utvrđenih u postupku predstečajne nagodbe Društva. Slijedom ovog traženja, Društvo je dostavilo Ministarstvu gospodarstva podatke iz kojih nije moguće sa sigurnošću utvrditi kojim postotkom potraživanja samostalno i bezuvjetno raspolaže Meteor d.o.o. Đakovo te jesu li stečena potraživanja dostatna za uspješno okončanje postupka predstečajne nagodbe. Posebno zato što prije odluke o prekidu postupka, nadležno Nagodbeno vijeće u postupku predstečajne nagodbe nije donijelo rješenje kojim utvrđuje konačne iznose potraživanja, a postotak od 67,45% neslužbeno utvrđenih potraživanja koje Meteor d.o.o. navodno kontrolira graničan je u smislu postizanja 2/3 većine glasova potrebnih za prihvaćanje plana financijskog restrukturiranja.

U međuvremenu je 22. rujna 2016. drugi potencijalni investitor St. Nicolaus a.s. pokrenuo postupak protiv Društva pred Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga, zbog povrede odredaba Zakona o tržištu kapitala širenjem obmanjujućih, neistinitih i nepotpunih podataka investicijskoj javnosti.

Obzirom na sve navedeno, nije utvrđeno kako je novonastali vjerovnički položaj Meteora d.o.o. u odnosu na Društvo takvog značaja da bi jamčio prihvaćanje plana restrukturiranja u postupku predstečajne nagodbe, a zbog promijenjenih okolnosti nakon objave poziva te nelojalnog postupanja Meteora d.o.o., Povjerenstvu nije moguće donijeti odluku o odabiru strateškog investitora.

Slijedom navedenog, Ministarstvo gospodarstva donijelo je odluku o raspuštanju Povjerenstva, a Upravu Društva uputilo na raspisivanje novog poziva strateškim investitorima sa skraćenim rokovima provođenja te jasno i objektivno postavljenim kriterijima koji osiguravaju jednako postupanje prema svim potencijalnim ponuditeljima."

Komentirajte prvi

New Report

Close