Panenić izazvao pomutnju oko Badela: Raspustio povjerenstvo i Upravi naložio novi natječaj za izbor strateškog partnera

Autor: Božica Babić , 30. rujan 2016. u 10:24
Foto:Marko Prpic/PIXSELL

Tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić raspustio je jučer povjerenstvo koje je trebalo stručno procijeniti je li za Badel 1862 bolji strateški partner đakovačka Meteor grupa ili slovačka tvrtka St. Nicolaus i Upravi Badela naložio “neka raspiše novi poziv s jasnijim kriterijima.”

Ovaj je info Poslovnom dnevniku dostavljen jutros iz anonimna izvora. I u Badelu i u Meteor grupi, nakon našeg upita je li ovaj info točan, bili su pripravni samo potvrditi da je ta informacija doista točna, o detaljima nisu bili voljni govoriti. Badel će se vjerojatno, s obzirom na obveze prema Zagrebačkoj burzi danas ipak očitovati javnosti i investitorima o ovoj definitivno iznimno dvojbenoj odluci tehničkog ministra Panenića.

Naime, vrijedi podsjetiti, Panenić je 6. rujna održao konferenciju za novinare kojoj je nazočio veći broj novinara. U svim hrvatskim medijima nakon toga je objavljeno:   

Tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić izvijestio je da jedan od dva potencijalna strateška investitora zainteresirana za Badel 1862, Meteor grupa posjeduje 67,5 posto potraživanja vjerovnika, što znači da ta grupa ima većinu koja će odlučiti o nastavku i modelu predstečajne nagodbe.

"Jučer je tvrtka Meteor  dostavila dokument o tome da posjeduju 67 posto potraživanja vjerovnika, odnosno da prema predstečajnoj nagodbi, oni imaju većinu, koja će odlučiti o samom nastavku predstečajnog modela", rekao je tehnički ministar prije tri tjedna hrvatskoj javnosti i tom prigodom naglasio da "time odluka Povjerenstva više nije relevantna, već je od članova zatražio neka utvrde je li tvrdnja Meteora o posjedovanju 67 posto potraživanja vjerovnika zapravo vjerodostojna."

"Ako se utvrdi da je to tako onda će on i Povjerenstvo moći samo utvrditi da 67 posto vjerovnika želi Meteor za strateškog partnera u Badelu te da u takvim uvjetima njegova, kao i odluka Povjerenstva za odabir strateškog partnera Badelu više nisu relevantne", zaključio je 6. rujna Panenić.  

Zatražili smo odgovor u kabinetu ministra Panenića o uzrocima ovakva raspleta, no još ga nismo dobili. Ovakvo Panenićevo postupanje vrlo je znakovito. Posebice pamti li se da je upravo on najviše kompromitirao ovaj postupak izlazeći u javnost s detaljima ponude jednog strateškog investitora – Meteora. Činjenica da je ta tvrtka ušla u veliki rizik otkupa potraživanja od nekoliko Badelovih vjerovnika za svakog racionalnog promatrača samo potvrđuje ozbiljnost njihove ponude da Badelu osiguraju budućnost. To je u poslovnoj zajednici razvidno i mnogim vjerovnicima Badela, ali ne i tehničkom ministru Paneniću. Nadajmo se da će javnosti  podastrijeti transparentne činjenice za ovakvu svoju odluku s obzirom da se Most, iz čijih redova stiže, opetovano kune u zaštitu interesa nacionalnog gospodarstva.     

 

Komentar Meteor grupe na odluku o raspuštanju povjerenstva za odabir strateškog partnera za Badel 1862:

„Odlukom nažalost nismo iznenađeni. Tehnički ministar Panenić je tijekom cijelog procesa vrlo otvoreno činio sve kako bi izbjegao donošenje odluke o odabiru Meteor grupe za strateškog partnera iako je upravo naša ponuda, po kriterijima koje je definiralo povjerenstvo koje je on oformio, ocijenjena najboljom ponudom. Nakon što smo izvjestili povjerenstvo da smo čekajući na donošenje odluke, temeljem ugovora, pisama namjere i sporazuma s vjerovnicima stekli kontrolu nad više od 2/3 tražbina, dajući mu transparentno na uvid taksativno navedene sve iznose tražbina, način stjecanja kontrole i način izračuna udjela tražbina koje kontroliramo, tehnički ministar je izjavio kako smatra da daljnji rad povjerenstva više nema smisla jer možemo samostalno donijeti plan restrukturiranja. Sada pak tvrdi da nije uvjeren u to da imamo kontrolu nad 2/3 tražbina, ali ipak donosi odluku o raspuštanju povjerenstva umjesto da donese odluku u skladu s provedenim evaluacijama ponuda.
Ne ulazeći u motive tehničkog ministra da otvoreno pogoduje podnositelju lošije ponude nepobitna je činjenica da se ovakvim postupcima nanosi direktna šteta Meteor grupi kao najbolje ocjenjenom ponuditelju, ali i Badelu 1862 koji hitno treba strateškog investitora i razrješenje ove besmislene situacije. Ponašanjem i odlukama tehničkog ministra Panenića postupak koji je trebao i mogao biti transprentan, brz i kvalitetan postao je kontaminiran i štetan za Društvo kojemu je trebao pomoći u prevladavanju ozbiljnih teškoća i financijskih dubioza. Mi smo usprkos svemu našim postupcima i pristupom procesu pokazali da smo ozbiljni u našim namjerama te da smo odgovorni, spremni i sposobni pomoći Badelu 1862 da izbjegne stečaj i u najkraćem roku okonča predstečajnu nagodbu. Meteor grupa će stoga učiniti sve kako bi pomogla Badelu 1862 u izbjegavanju ozbiljnih negativnih posljedica neodgovornog postupanja tehničkog ministra Panenića.“
 

St. Nicolaus: Vjerujemo u kompetentnost hrvatske vlade i uspješno rješavanje situacije

„Temeljem informacija objavljenih danas u nekim hrvatskim medijima, pozdravljamo ovu odluku i vjerujemo da su jasni kriteriji i transparentnost jedini način za izbor najboljeg strateškog partnera za Badel 1862. Obzirom da u ovom trenutku ne raspolažemo službenim informacijama vezanim uz ovu odluku, nismo u mogućnosti komentirati buduće korake, no vjerujemo u kompetentnost hrvatske vlade i uspješno rješavanje situacije u Badelu 1862.“

 

Komentari (5)
Pogledajte sve

BADEL 1862

Nema BD62 spasa dok se ne izvrši deratizacija i polove štakorčine koje su ga dovele u takvo stanje .
Naravno i Perković mora odgovarati za uništenje takve tvrtke !
Uništiti takvu tvrtku koja je imala prvoklasne proizvode : vina , vinjake , mirogojček , vlahov , likere , sokove, naru , inku ,pepsi , vodu , kapljicu …..i da nitko za to ne završi barem u Remetincu ?
Samo treba sljediti trag novca !
Nesrazmjer između imovine i zarada lopina sadašnjih i bivših !
Pa te lopine bi uništile tvrtku i da dilaju drogu !

Pij malo , pij dobro !

Živjeli !

Da potsjetim :
Cezar
Šljivovica
Vigor
Patria
Johnni Walker
Glembaj
Stock
Zrinski
Viarije Dingač
Daruvar
Križevci
Svirće
Smokvica
Vrbička Žlahtina…
Kalničke vode
Nara
Pepsi
Inka…

Napravili dug veči od vrijednosti imovine ?

I niko još nije završio u Remetincu ?

Kako je moguće uništiti takvu tvrtku ?

Perković uživa na Murteru uzgajajući masline a
Zvjezdana je postala zvjezda u Ministarstvu .

Gospoda su nagrađena ko da su napravili dobit .

Bojim se da su se Vuci koji su očerupali Badel dogovorili i da zajedničkim snagama nastoje uloviti Ovcu kojoj bi uvalili očerupani Badel , a da ne vrate opljačkano ?


Eto još jedan dokaz da je čovjek ne kompetentan za posao za koji je postavljen!

on je po porijeklu izgleda Slovak

Eto još jedan dokaz da je čovjek ne kompetentan za posao za koji je postavljen!

možda je pio

New Report

Close