Novotny o Agrokoru: Najgore je ako krene panika…

Autor: Poslovni.hr , 15. ožujak 2017. u 09:53
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Iz Vlade su potvrdili da je početkom ovog mjeseca održan sastanak predstavnika Vlade, Hrvatskog sabora i Agrokora. U priopćenju stoji da Vlada prati situaciju u Agrokoru zbog njegove važnosti za hrvatsko gospodarstvo.

Situaciju oko Agrokora komentirao je u Temi dana ekonomski analitičar dr.sc. Damir Novotny. Mišljenja je da se Agrokor mora restrukturirati i da će mu Vlada morati pomoći. Postoji instrumentarij kako zaštititi tvrtku od vjerovnika. Taj proces je bolan, prošle su ga mnoge građevinske tvrtke u vrijeme krize, rekao je Novotny. Naglasio je da je najgore ako krene panika… Već danas se na burzi mogla vidjeti rasprodaja dionica pojedinih Agrokorovih poduzeća. Danas se dogodio čitav niz reakcija, koje mogu u kratkom roku načiniti veliku štetu, ustvrdio Novotny na HRT-u.

>> Božo Petrov: Država neće spašavati Ivicu Todorića, no branit će sustav

>> Iz Vlade potvrdili sastanak o Agrokoru: Sve pozorno pratimo

>>Snažna reakcija burze na vijesti o Agrokoru: Najveće potonuće CROBEX-a u gotovo osam godina

Situaciju oko Agrokora novinarima je u Saboru komentirao je Ivan Vrdoljak (HNS).

''Vrlo je ozbiljna situacija, ovdje nema prostora ni razloga za jeftino politikanstvo i zato se stavljam na raspolaganje premijeru Plenkoviću, kao bivši ministar gospodarstva…

Ovo nije pitanje samo Agrokora, ovo je pitanje oko 150.000 obitelji u Hrvatskoj, i tu situaciju treba sagledati šire od obitelji Todorić', rekao je Vrdoljak.

Komentari (14)
Pogledajte sve

Ne znam cemu sad ova farsa s izjavama premijera? Drzava je suodgovorna jer godinama tom istom Todi sve vise daje a on se sve vise zaduzivao i nikad nije vracao. Spirala je pokrenuta godinama prije. U bilo kojoj normalnoj drzavi Toda nit bi poslovao nit bi postojao. Niti bi nastao. Jugoslavenima to nije jasno jer je to princip funkcioniranja socijalisticke revolucije. Dugovi se otpisuju a dobit privatizira. Narod pusi, zaduzenje drzave raste. Drazava propada. Kad se Yugosloveni eliminirajiu (a za to treba) lustracija izbrisat ce se i taj parazitski mentalitet.

100% lik totalni propuh

‘rvacki biznismenu’, ovo je tek čajanka i piknik druženje

Vidim da se provlači fama o vrijednostima u Agrokorovim udjelima, pa će se vjerovnici namiriti iz tih vrlo vrijednih udjela, no pravo je pitanje….

Al što će oni s udjelima?

Njima treba novac, nitko neće te udjele… niste primijetili velike dioničke pozicije među 10 dioničara Agrokora odnosno ovisnih mu perjanica u kojima se pojavljuju posljednjih godina neka investicijska društva, osiguranja i sl. E te pozicije su ustvari REPO poslovi, ako Agrokor neće moći platiti dug po njima, ti investitori postaju vlasnici tih dionica, a te dionice su trenutno u slobodnom padu. Što će oni s tim dionicama? Pa prodavati će ih na burzi, ali po nižim cijenama ako se pad nastavi. Onda slijede u drugom ešalonu obvezničari koji opet imaju izdano jamstvo za te iste udjele, njih će moguće ošišati pa će i oni moguće aktivirati jamstva i dobiti dionice, a oni samo žele povrat duga, pa slijede faktoringaši i forfejteri koje su kreditirale pak banke i osiguravajuća društva za potraživanja koja moguće neće moći biti naplaćena, ili barem ne u punom iznosu, oni će knjižiti gubitke koji će izravno i neizravno biti gubici kreditora odnosno banaka i osiguravajućih društava, e tek onda na red dolaze dobavljači koji će se morati odreći znatnog dijela potraživanja i knjižiti gubitke, a tu je i država koja nije ubrala PDV i ostale namete, e ona se također moguće neće moći naplatiti u cijelosti pa će i ona postati suvlasnik Agrokora odnosno ovisnih društava ako krene lomiti “drugu nogu” koncerna. Tu su negdje i zaposlenici koji će dobiti ili neće plaće, pa kojekakve usluge, pa banke koje su izravno kreditirale koncern, pa neka poznata poduzeća za koja mislite da su inače super i da će proći neokrznuta, a koja su također pozajmila koncernu novac uz neko, pogađate jamstvo.

Kako vidimo, svi nešto potražuju i svi se namiruju istim dionicama, čija cijena trenutno pada. Nekako mi se čini da se svi ipak neće moći namiriti iz istih dionica. I na kraju, tu su i ostali dioničari tih društava koji kao drže veliku vrijednost, a zapravo se sa svima ovima gore zajedno stišću ne znajući točno što pripada njima, nakon što se svi ovi gore namire iz Agrokorovnih udjela u povezanim društvima. I sad ti prodaj tu imovinu nekome i nađi kupca koji će istresti novac i prepoznati “pravu” vrijednost?

Moguće, al pod kojim uvjetima i cijeni?

Nadam se da će sad i ‘rvacki biznsimen’ shvatiti zašto padaju cijene Leda, Jamnice i ostalih i što će to značiti za Agrokor, za ovisna društva, za državu, nacionalnu ekonomiju, zaposlenike, financijski sektor, sve ostale vjerovnike i općenito sve umočene i naslonjene na ovaj sustav.

Nadajmo se i da će se sve riješiti pozitivno, no nekako je previše stvari na negativnoj osi i bit će teško zadovoljiti i isplatiti sve oni koji nešto potražuju.

ništa nova.davno se ova tema trebala otvoriti na vladi.sad ćemo svi morati pojesti svoj dio g…a.

New Report

Close