Iz Vlade potvrdili sastanak o Agrokoru: Sve pozorno pratimo

Autor: Poslovni.hr , 14. ožujak 2017. u 20:30
FOTO: Robert Anic/PIXSELL

​Vlada prati situaciju u Agrokoru zbog njegove važnosti za hrvatsko gospodarstvo.

"Upoznati smo sa snižavanjem kreditnog rejtinga Agrokora i u više smo navrata naglasili odgovornost vlasnika i uprave za sveukupno poslovanje kompanije. U tom kontekstu održan je i sastanak  predstavnika Vlade, Hrvatskog sabora i Agrokora.
 
Partneri u Vladi (HDZ i MOST) prepoznaju značaj Agrokora za hrvatsko gospodarstvo, njegove brojne dobavljače, partnere i zaposlenike.
 
Informirani smo da tvrtka poduzima napore i razmatra različite opcije za stabilizaciju svog poslovanja. Želimo da u tome uspiju i pratit ćemo situaciju pozorno i dalje", stoji u priopćenju za javnost.  

Podsjetimo, nakon što je početkom siječnja snizio rejting Agrokoru s B2 na B3, a vjerojatnost bankrota s B1-PD na B3-PD zadržavši stabilne izglede, Moody's je u veljači izglede za taj rejting snizio na negativne. Moody's trenutno procjenjuje da će Agrokorov bruto dug krajem 2017. dosegnuti šest puta veću vrijednost od EBITDA, a krajem 2018. godine 6,8 puta, uključujući PIK-ove. 

Nakon Moody'sa je i kreditna agencija Standard & Poor's snizila kreditni rejting Agrokora. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

Već nekoliko puta je Agrokor imao ponude od Igla i Mövenpicka za tri Ledove tvrtke (Frikom, Ledo BiH). Bojim se da će Agrokor krenuti putem rasprodaje svojih perjanica: Jamnice, Leda, PIK-a Vrbovec, Agrolagune..Iglo ili Mövenpick bi Ledo pretvorili vjerojatno u skladište, na dobit bi platili porez a ostatak dobiti nosili van. Agrokor je napravio kardinalnu grešku, kad je uzimao kredite i pozajmice uz skoro 10% kamate. Toliko dobiti je skoro nemoguće ostvariti u proizvodnom sektoru a vjerojatno i u trgovini, zadnjih godina. Moja prognoza je da bi u worst case scenariju 30% uposlenih izgubilo posao.

rekao sam davno, nekada je dvorac bio Kulmerov, pa više nije, možemo li očekivati onoga nakićenog veleposlanika, kao novoga korisnika rezidencije

Kontrolirani stečaj!!! Da upravo je to proces koji jedan od vjerovnika sprovodi , vjerojatno u suglasju sa drugim velikim vjerovnikom.
Jedan je vjerovnik država kojoj Agrokor za obveze iz naslova PDV-ja duguje 800 miliona Eura, a drugi vjerovnik je SBERBANAKA kojoj Agrokor duguje 1,5 milijardi eura. Ostali vjerovnici, sudeći prema informacijama za sada su samo promatrači!!!???
Da li će se nastaviti kontrolirani stečaj ili „cipelarenje“ to umnogome ovisi o oba velika vjerovnika i odnosu vlasnika prema njima.
„Cipelarenje“ su svi stečajevi , to jest metodologija kojom su se vodili dosadašnji stečajevi osim stečaj koji se sprovodio u PEVCU!!!!!

Pa, gdje nađete te fotografije očajnika …??? ..jadan čovjek..
Ha, svi pratimo…………….

New Report

Close