Niču servisi koji pomažu u upravljanju karijerom

Autor: Bernard Ivezić , 13. lipanj 2012. u 22:00

Tržište rada i obrazovanja na internetu polako prerasta portale za traženje posla te ide prema gradnji karijera

Portal Educentar i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih pokrenuli su tražilicu svih srednjih škola u Hrvatskoj. Igor Žonja, predsjednik Uprave tvrtke Tau-online koja upravlja s portalom Educentar kaže da je ovo još jedan od projekata kojima se želi smanjiti jaz između tržišta rada i obrazovnog sustava. Dodaje da su u ovom trenutku u praksi potrebe poslodavca obrnuto proporcionalne onome za što se mladi školuju i što nastavno gradivo obuhvaća.“Tržište rada preferira znanja stečena u srednjim stručnim školama i na stručnim studijima, dok je naš sustav gimnazijski i znanstven”, ističe Žonja.

Statistika HZZ-a
Slično navodi Hrvoje Balen, član Uprave Algebre koji navodi da istraživanje Eurobarometra, ukazuje da bi poslodavce trebalo intenzivnije uključiti u sektorska vijeća i, općenito, obrazovni sustav. “Razvija se niz projekata koji promiču razvoj Hrvatskog kvalifikacijskog okvira po kojem će se ljude više ocjenjivati po njihovom stvarnom znanju nego potvrdi koju su dobili nekada davno”, kaže Balen.Kao jedan od takvih projekata navodi portal Statistika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje gdje se po godinama može pratiti ukupna potražnja za radnicima po županijama. No, zatim se može specifično tražiti informacije o potražnji za neki sezonski posao: industriju, skupine zanimanja i drugim obilježjima. “Korak dalje bilo bi spajanjem te baze sa Zavodom za mirovinsko osiguranje te Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta čime bi nastala javna usluga koja bi mladima pružala potpun uvid u kretanja na tržištu rada i pomagala im u donošenju odluka o razvoju karijere”, pojašnjava Balen.Nešto slično, pokrenuvši uslugu “Usporedi fakultete” napravio je Educentar u suradnji s Agencijom za znanost i visoko obrazovanje. Tu se omogućuje praćenje usporedbi većine podataka o visokom obrazovanju sve do popunjenosti fakulteta. Sličan projekt radi i tvrtka Životopis koja je napravila portal Moja Edukacija, koji predstavlja vrlo opširan katalog različitih obrazovnih sadržaja od tečajeva do raznih oblika formalnog obrazovanje. Bojan Bajgorić Šantić, direktor portala za traženje poslova u tehnološkom sektoru, kaže da očekuje dosta pomaka s uvođenjem Hrvatskog kvalifikacijskog okvira.

Kvalifikacijski okvir
“Bitno je staviti naglasak na znanje, a to u praksi već čine poslodavci iz informatičke branše kojima nije bitna završena stručna sprema, već primarno traže znanje”, kaže Bajgorić Šantić.Izrada Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira započela je početkom prošle godine, a trebala bi olakšati zapošljavanje svima koji imaju znanja i iskustva u određenom poslu. Jedan od rezultata bit će dinamičnije definiranje novih zanimanja i njihov upis u radnu knjižicu.

Što vani pričaju poslodavci

Višestruki prvaci Europe
Hrvatski poslodavci, prema Eurobarometru, tvrde da naši fakulteti izbacuju najpismenije i najrječitije kadrove, koji su najbolji u matematici u Europi. Prvi su i u timskom radu, industrijski specifičnim znanjima, komunikacijskim vještinama, prilagodbi novim situacijama, imaju najbolje analitičke vještine, vještine organizacije i planiranja, znanja stranih jezika. Jedino su turski poslodavci uspjeli više nahvaliti svoje studente kao dobre u odlučivanju.

Komentirajte prvi

New Report

Close