‘Ne možete reći ne zahtjevima EU, ali treba se prilagoditi’

Autor: Poslovni dnevnik , 08. listopad 2012. u 22:01
Paul Krugman poručio je Hrvatskoj i da ne bi trebala žuriti u eurozonu/PXL

Nobelovac Paul Krugman savjetovao je Hrvatima:

Jedan od najistaknutijih svjetskih ekonomista i dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 2008. godine Paul Krugman u sklopu drugog Adris Business Foruma u petak je u Rovinju pred velikim brojem uglednika i poslovnih ljudi govorio o izazovima ekonomske krize, a Hrvatskoj je poručio da ne bi trebala žuriti u eurozonu. Ipak, ogradio se da nije dublje upoznat sa situacijom u Hrvatskoj. Krugman smatra kako vlada treba prihvatiti zahtjeve vanjskih igrača, ali ne treba činiti više nego što mora. Ustvrdio je kako je uvođenje eura bio zapravo glavni temelj za krizu u Europi, međutim, kako je rekao, "kada se već u sve to krenulo, vraćati se natrag bila bi još veća katastrofa". Uspoređujući Europu i Ameriku, Krugman je istaknuo kako Europska unija nije država, ne postoji zajednička politika, i da je, samim time i proračun koji bi mogao poslužiti za transfere iz bogatih zemalja prema siromašnijima, premali za bilo kakvu intervenciju.

Osnovni problem

Govoreći o Europskoj uniji i eurozoni, Krugman je napomenuo kako je najosnovniji problem taj što eurozona nema "zajednički jezik", što, kako je rekao, koči mobilnost, ali je ujedno još veći problem to što nema fiskalnog i bankarskog jedinstva kao što je to primjerice slučaj u SAD-u. "Europa bi trebala pomagati svoje države na isti način na koji to čini SAD. Florida je doživjela sličan kolaps kao i Španjolska, no njima je Washington pomogao", kazao je Krugman. Prema njegovim riječima, Hrvatska ne bi trebala žuriti u eurozonu, a Hrvatsku je u jednom trenutku svog izlaganja usporedio sa Španjolskom po pitanju slabe fleksibilnosti tečaja i platno-bilančnog deficita. "Situaciju s Hrvatskom nisam dublje i detaljno proučavao tako da ne želim ući u bilo kakvu analizu", napomenuo je Krugman. Odogovarajući na pitanje novinara o rezovima i mjerama koje provodi hrvatska vlada, istaknuo je kako općenito vlade malih zemalja nemaju previše izbora nego da pokušaju zadovoljiti zahtjeve takvim pokušajima.

 

Manevarski prostor

 

"Vlade malih zemalja, pa tako i Hrvatske, nemaju puno manevarskog prostora. Vlada treba prihvatiti zahtjeve vanjskih igrača, ali ne treba činiti više nego što mora. Ni hrvatska vlada ne može reći ne zahtjevima iz Europske unije, ali treba se prilagoditi", zaključio je Krugman. Među brojnim uglednicima u Rovinju bili su i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić te ministri Mirando Mrsić i Veljko Ostojić.

Portret Krugmana

Profesor na Princetonu

Krugman je Nobelovu nagradu za ekonomiju dobio 2008. godine za svoj doprinos novoj teoriji trgovine. Profesor je ekonomije i međunarodnih odnosa na američkom sveučilištu Princeton te je autor ili urednik više od 20 knjiga i nekoliko stotina članaka.

Komentirajte prvi

New Report

Close