Narasli izvozom softvera za banke i telekome

Autor: Bernard Ivezić , 21. studeni 2014. u 10:19
Zdeslav Šantić (Photo: Goran Kovacic/PIXSELL)

Danas bi hrvatski BDP bio puno veći i imali bismo mirniju budućnost da smo prepoznali proizvodnju softvera.

Danas bi hrvatski BDP bio puno veći i imali bismo mirniju budućnost da smo unazad posljednja dva desetljeća prepoznali proizvodnju softvera kao jednu od strateških industrija, izjavio je u četvrtak, u Zagrebu, na proslavi 25. godina rada TIS grupe, makroekonomist Zdeslav Šantić. Dodao je da se to moglo postići time da se novac nije ubrizgavao u brodogradnju već u prosparitetne industrije poput softverske i IT-a općenito. Šantić je naveo da je još prije pet godina radio kao konzultant na jednom EU projektu i da je jednostavna SWOT analiza hrvatskog gospodarstva već tada pokazivala da bi proizvodnja softvera trebala biti hrvatska strateška industrija.

“Nadam se da voditelji ekonomskih politika neće raditi greške kao dosad”, istaknuo je Šantić. Dženan Lojo, čelnik TIS grupe kazao je da su u četvrt godina poslovanja narasli u petog po veličini hrvatskog izvoznika softvera. Kontinuirano su, kaže, prilagođavali poslovanje promjenama na tržištu. Otvorili su tvrtku u Velikoj Britaniji, proširili se u Srbiju te dobili klijente na Bliskom Istoku. Lojo se time pohvalio pred predsjednikom Ivom Josipovićem, koji je TIS grupi čestitao na obljentnici.

“U Hrvatskoj su zbog krize konkurentnije tvrtke koje imaju diverzificiranu ponudu i koje koriste različite tehnologije, dok je na zapadu situacija obrnuta, bitno je nastupiti ciljano”, kaže Lojo. Dodaje da se njegova grupa prilagođavala prema takvim trendovima.

“Velik dio našeg poslovanja odnosi se na rješenja za financijsku i telekom industriju, koje i najviše prepoznaju koliko im IT može pomoći u povećanju profitabilnosti poslovanja”, kaže Lojo. Pritom se pohvalio nizom poslova za PBZ, Erste banku, Societe General Splitsku banku, Finu, Vipnet, Hrvatski telekom, Novu Ljubljansku banku, ali i jednu od najvećih banaka na Bliskom Istoku – Riyad Bank. Tomislav Pokaz, načelnik sektora za industriju Ministarstva gospodarstva istaknuo je da IT izvoznici poput TIS grupe mogu u idućem razdoblju očekivati podršku države. Naveo je da je Hrvatska prvi put definirala industrijsku strategiju.

“Ona je sada usvojena u Saboru što znači da možemo računati da će postojati kontinuitet u provedbi te politike barem do 2020. godine, što je pozitivan signal svim industrijama koje su proglašene strateškima, a time i IT industriji”, kaže Pokaz.

Dodao je da Vlada prema toj strategiji očekuje da će IT do kraja desetljeća otvoriti u Hrvatskoj barem pet tisuća novih radnih mjesta. Trenutačno u ministarstvu procjenjuju da ih je već 30 tisuća.

“Kako bi pomogli domaćim proizvođačima u IT-u, država će snažno podupirati internacionalizaciju poslovanja, a neki od prvih primjera su i organizirana izlaganja hrvatskih izlagača na međunarodnim sajmovima”, kaže Pokaz.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Hrvatska ima odlicne inzinjere i to je jako dobra prilika za cijelu zemlju. Ali mi se radje volimo fokusirati na paljenje vatre po trgovima i poklanjanja zastava, prosvjede i destruktivne teme

Ne kuzim kaj ovi briju… IT industrija ? Za IT industriju treba imati kadrove, i to ne samo one sa stranckom iskaznicom koji bi grijali fotelju, pili kavicu i samo sastančili.

New Report

Close