Najavljene izmjene Pravilnika o priređivanju zabavnih igara

Autor: Poslovni.hr , 18. svibanj 2011. u 22:00

Izradit će se i zakon o zabavnim igrama

Predstavnici Koordinacije proizvođača i priređivača zabavnih igara u dva su navrata, u travnju i svibnju, razgovarali s predstavnicima Porezne uprave te Ministricom financija Martinom Dalić. Teme razgovora bile su izmjene dvaju pravilnika koji reguliraju djelatnost proizvođača i priređivača zabavnih igara – Pravilnika o priređivanju zabavnih igara i Pravilnika o uvjetima tehničke ispravnosti automata za zabavne igre. Djelatnost proizvođača i priređivača zabavnih igara već je više od jednog desetljeća neadekvatno zakonski regulirana i upravo je to bio jedan od najvažnijih razloga zašto je u veljači ove godine unutar HUP – Udruge malih i srednjih poduzetnika Koordinacija i osnovana.

Tehnički razvoj
Članovi Koordinacije izradili su prijedloge i izmjene dvaju navedenih pravilnika i prezentirali ih predstavnicima Porezne uprave i ministrici Dalić. Prijedlozi su vrlo dobro prihvaćeni i ministrica je najavila usvajanje predloženih izmjena već krajem svibnja, a ubrzo nakon toga, potvrdila je, započet će se s izradom zakona o zabavnim igrama. Pravilnik o priređivanju zabavnih igara donesen je 2001. i zadnji put je mijenjan 2002. godine. U međuvremenu je došlo do promjena, kako u uvjetima priređivanja, tako i u uvjetima tehničkog razvoja samih automata na kojima se priređuju zabavne igre. Postojeći pravilnik postao je neadekvatan, no kako se unatoč promijenjenim okolnostima nije mijenjao, tako se ova djelatnost susretala sa sve većim problemima u praksi.

Regulacija
Prijedlozi izmjena dvaju pravilnika bolje definiraju određene pojmove iz djelatnosti te postupke koji su do sada otežavali proces rada i na kraju krajeva smanjivali prihode od ove djelatnosti u državni proračun.Što se tiče najavljenog zakona o zabavnim igrama, on do sada uopće nije postojao, već se djelatnost regulira Zakonom o financiranju jedinica lokalne uprave koji samo definira način plaćanja obveza poduzetnika prema jedinicama lokalne uprave, a sama djelatnost je zapravo bila zakonski neregulirana. Članovi Koordinacije izrazili su zadovoljstvo dogovorenim izmjenama pravilnika i najavljenim zakonom o zabavnim igrama, u čiju će se izradu aktivno uključiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close