Najam vozila od leasing kuća donosi i do 30 posto uštede

Autor: Darko Bičak , 06. rujan 2012. u 12:20

Najam automobila smatra se troškom poslovanja pa se odbija od poreza na dobit, a tvrtke ne moraju odjednom angažirati velika financijska sredstva ili ulaziti u kredit

Klasična kupnja automobila za tvrtku ili obrt postala je neisplativa. Procjene govore da više od 90 posto poslovnih subjekata u Hrvatskoj vozi automobile koji su u nekom obliku najma, najčešće leasingu. Iako ukupna cijena ovisi o nizu okolnosti, poput veličine tvrtke i brojnosti flote i broja prijeđenih kilometara, procjenjuje se da cijena najma na kraju može na godišnjoj razini biti i do 30 posto manja ako se automobil unajmljuje od neke leasing kuće u odnosu na kupnju vozila.

Veći popusti
To je zato što se najam automobila smatra troškom poslovanja pa se odbija od poreza na dobit. Također se porez na dodanu vrijednost priznaje kao pretporez iako je u ožujku ove godine ova olakšica ukinuta za dio flote u segmentu osobnih automobila.No zato su mnoge autokuće prionule prilagodbi popularnih modela osobnih automobila, poput Volkswagen Pola ili Škode Octavije, pretvarajući ih jednostavnim i jeftinim zahvatima u “komercijalna vozila”. Velik financijski učinak ovakvog načina nabave automobila za tvrtku je i u tome što ne mora odjednom angažirati velika sredstva ili pak ulaziti u kredit kako bi kupila vozila.Leasing kuće veliki su kupci, ostvaruju veće popuste pa su u poziciji dogovoriti povoljnije cijene vozila i osiguranja, koje onda prebacuju na svoje kupce. Tako ALD Automotive, iz grupe Splitske banke, kao rješenje nudi proizvod koji pokriva sve rizike, pogotovo one koji se odnose na prodajnu cijenu rabljenih vozila (kalkulirani ostatak vrijednosti) i izvanredne kvarove, čak i nakon jamstvenog roka. Isto tako fiksna kamatna stopa čini mjesečnu najamninu nepromjenjivom za cijelo vrijeme trajanja. To klijentima omogućava jednostavno dugoročno planiranje troškova bez iznenađenja u smislu iznenadnih troškova.

Porezni aspekt
U Hypo Alpe-Adria leasingu navode da je najbolje rješenje i za velike i za male tvrtke koje imaju potrebu za voznim parkom tzv. fleet management ? specifična usluga operativnog leasinga koja obuhvaća financiranje vozila i ostale nefinancijske usluge održavanja vozila, odnosno potpunu uslugu upravljanja voznim parkom (troškovi redovitog održavanja, zamjene guma, registracije, tehničkog pregleda, osnovnog i kasko osiguranja, poreza na motorna vozila i slično). Prilikom odluke o leasingu ili vlasništvu, uz manje financijsko opterećenje i rizike koje donosi leasing, vrlo je važno voditi računa i o poreznom aspektu. “Za isti automobil možete imati znatnu razliku u osnovici za davanje u naravi na vozilima koja su dodijeljena djelatnicima. Zakon za vlasništvo predviđa osnovicu za obračun davanja u naravi od jedan posto nabavne vrijednosti vozila, a u operativnom leasingu osnovicu čini 20 posto financijskog dijela rate. Gledajući samo razliku u ”bruto 2“ trošku plaće na primjeru vozila koje stoji 75.000Kn + PDV i neto plaći od 10.000 kuna, operativni leasing gotovo je 1500 kuna povoljniji na mjesečnoj razini. ALD-ov Full Service Leasing se i kroz ovaj dio troška vozila, koji se ne vidi kroz mjesečnu najamninu, nameće kao najbolji izbor”, kaže Jakša Miličić, direktor prodaje u ALD Automotive.

‘Ključ u ruke’
U Hypo leasingu podsjećaju da primatelj leasinga vozilo ne kupuje, već ga koristi za vlastite potrebe i plaća mjesečne obroke te da je to princip po kojem funkcionira eksternalizacija upravljanja flotom. “Ovaj model nadzora kompletnog voznog parka podrazumijeva nabavu i trajno održavanje voznog parka tvrtke za dogovoreno, željeno razdoblje. Namijenjen je financiranju velikih i srednjih društava koja trebaju veći broj vozila. Većim brojem vozila primatelj leasinga ostvaruje tzv. flotni popust kod trgovaca motornim vozilima i osiguravajućih društava. Kroz mjesečni obrok primatelj leasinga plaća potpunu uslugu ”ključ u ruke“ pa se ne mora dodatno financijski brinuti o registraciji, osiguranju i samom održavanju vozila”, navode u Hypo leasingu.

Vlasništvo

Razlika između operativnog i financijskog leasinga
Razlika između leasinga i klasičnog načina kupnje (gotovina ili kredit) jest u tome što je pravni vlasnik vozila do isteka leasinga i otplate leasing društvo, dok je kupac u biti korisnik tog vozila. Međutim, to nije bitna razlika jer uplatom zadnje obveze po ugovoru kupac prenosi i pravno vlasništvo na sebe. Uzeti vozilo operativnim leasingom ima sasvim drugu bit. Riječ je o korištenju vozila u ugovorenom razdoblju trajanja leasinga i istekom ugovora ne dolazi do prijenosa vlasništva na primatelja leasinga, nego se vozilo vraća leasing društvu. Primatelj, dakle, plaća neku vrstu najma vozila. Ovakav oblik nabave pogodan je za one koji u određenom razdoblju imaju namjeru zamijeniti vozilo.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Najam vozila od leasing kuća donosi i do 30 posto uštede… izvali ga čovjek i osta živ….Pitaj malo korisnike Leasinga drago dijete prije nego “lupneš” ovaku glupost

Leasing je ok stvar u ekonomiji u kojoj ima reda i discipline naplate….tko je god pokušao objasnit leasing društvu da ga malo sačeka dok se sam ne naplati znati će o čemu pričam….

New Report

Close