Manpower zakasnio, ali ipak dolazi na hrvatsko tržište

Autor: Ksenija Puškarić , 20. rujan 2010. u 22:00

Premda grupa s filijalama u 80 zemalja diljem svijeta prekasno dolazi u Hrvatsku, ne odustaje od preotimanja davno prije zauzetog tržišta

Manpower, američka tvrtka za zapošljavanje, već godinu dana ima podružnicu u Zagrebu u koju je dosad uloženo oko 100.000 eura. Premda Tomislav Marjanović, izvršni direktor Manpowera za Hrvatsku, priznaje da je grupa koja ima filijale u 80 zemalja širom svijeta u Hrvatsku došla prekasno, poručuje kako je njihov prvotni cilj oteti zauzeto tržište.

‘Direct talent’
Idealno vrijeme za ulazak na hrvatsko tržište bilo je prije desetak godina što su prepoznali naši konkurenti, tvrtke Adecco, Hill, Iventa, Trenkwalder i Selectio. No, mi smatramo da za nas ima mjesta jer nudimo malo drugačiju uslugu”, objašnjava Marjanović. Tomislav Hanžek, izvršni direktor Electus DGS za privremeno zapošljavanje, smatra da u Hrvatskoj uslugu privremenog zapošljavanja pruža velik broj agencija te da nema mjesta za nove. “Kod nas agencije nisu specijalizirane po djelatnostima kao što to zna biti slučaj na stranim tržištima, već se profiliraju na temelju kvalitete usluga koje pružaju”, kaže Hanžek. Željka Pavić, izvršna direktorica Hill Internationala za Hrvatsku, kaže da ulazak nove agencije na tržište i njezin uspjeh u Hrvatskoj ovisi samo o uslugama koje ta agencija pruža. “U ovom je trenutku na tržištu dovoljan broj agencija koje rade samo selekciju i procjenu kandidata, tako da bi novi igrač na tržištu trebao ponuditi nešto više”, kaže Pavić. Osim posredovanja u privremenom i povremenom zapošljavanju, Manpower klijentima nudi analize potreba za radnom snagom, koordinaciju procesa odabira i selekcije potencijalnih posloprimaca te odrađuje intervjue i prezentaciju kandidata. Uz to u pripremi je i servis pod nazivom “direct talent” koji će Manpowerove klijente izravno povezati s kandidatima prijavljenima na njihovoj web stranici.

Dvije tvrtke
Grupa Manpower u Hrvatskoj je otvorila dvije tvrtke. Razlog tomu je, kaže, što prema hrvatskim zakonima ista tvrtka ne može pružati usluge i privremenog i povremenog zapošljavanja. “Iako je Manpower već 2008. registrirao svoje tvrtke u Hrvatskoj trebalo nam je još godinu dana da ishodimo sve dozvole, pa nas je u konačnici i to malo usporilo”, navodi Marjanović.

Rezultati

Izlistani na Njujorškoj burzi
Manpower grupa je izlistana na Njujorškoj burzi. Cijena dionice je u posljednjem tromjesečju narasla za 40 centi. Neto dobit kompanije je u šest mjeseci ove godine iznosila 35,5 milijuna dolara u odnosu na 14,5 milijuna dolara u prethodnoj godini. Prihodi za šest mjeseci bili su 8,7 milijardi dolara, što predstavlja povećanje od 17 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Komentari (3)
Pogledajte sve

(nastavak) u politiku ”vlade ” RH da monetarnu stabilnost čuvamo stopom nezaposlenosti min 17%?

Lijepo, lijepo..evo su u Americi upravo sve zaposlili, sad će i kod nas sve zaposliti… na plantažama.Evo su se baš nedavno dolje u južnoj Italiji pobunili zaposleni iz Gane, na plantažama agruma, pa treba uvijek imati par tisuća ljudi negdje blizu na rezervi. Sad, fino, stočni vagoni, i pravac kalabrija! dnavnica 15 eura na dan, minus prijevoz, baraka za spavanje, menza – 5 eura na dan plus kaucija 3 mjeseca unaprijed. jedva čekamo da nas malo zaposle.
Jedino, to se ne uklapa

Samo se vi veselite Manpoweru i sličnim agencijama. To su većinom lopovi (iz mog iskustva) koji uzimaju dio zarade(čak ponegdje 30 % i više) radnika.
To treba zabraniti i naš stari zavod za zapošljavanje treba učiniti efikasnijim.

New Report

Close