Končar će ove godine ostvariti prihode od prodaje u iznosu od 3 milijarde kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. prosinac 2015. u 12:56
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Ukupne investicije grupe Končar u ovoj godini iznose 124 milijuna kuna (60 posto vlastitih sredstava) od čega gotovo 40 posto u razvoj.

Koncern Končar ove će godine ostvariti konsolidirane prihode od prodaje u iznosu od 3 milijarde kuna, što je 15 posto više u odnosu na prošlu godinu, dok bi konsolidirana dobit grupe prije oporezivanja mogla iznositi 148,6 milijuna kuna. istaknuo je u ponedjeljak na konferenciji za novinare predsjednik Uprave Končara Darinko Bago.

Prema iznijetim podacima, prihodi od prodaje na domaćem tržištu u ovoj se godini procjenjuju na 1,7 milijardi kuna, što je 29 posto više od prošlogodišnjeg ostvarenja. Prihodi od prodaje proizvoda i usluga na inozemnim tržištima procijenjeni su na 1,3 milijarde kuna, što je porast za jedan posto u odnosu na ostvarenje prošle godine. Izvoz tako čini 43 posto ukupnih prihoda od prodaje, ističe Bago.

Ukupne investicije grupe Končar u ovoj godini iznose 124 milijuna kuna (60 posto vlastitih sredstava) od čega gotovo 40 posto u razvoj.

Od značajnijih poslova realiziranih u ovoj godini Bago je izdvojio niskopodne elektromotorne vlakove za HŽ Putnički prijevoz (10 za regionalni i 6 za gradsko-prigradski), isporuku novih i revitalizacije postojećih generatora u Finskoj, Norveškoj, Švedskoj itd., zatim isporuku distributivnih i energetskih tranformatora isporučenih u 51 zemlju te obnovu transformatorskih stanica u Albaniji, BiH i Hrvatskoj.

Stanje ugovorenih poslova na kraju 2015. godine procjenjuje se na 3,6 milijarde kuna, što je 24 posto više od stanja ugovorenih poslova na početku godine.

U 2016. se planiraju nešto veći prihodi od prodaje nego u ovoj godini, između 2 i 3 posto, na 3,1 milijardu kuna, kazao je Bago. Na domaćem tržištu pritom se planiraju prihodi od prodaje od 1,6 milijardi kuna, a u izvozu 1,5 milijardu kuna. Planira se rast izvoza od 15 posto u odnosu na ovu godinu. 

Dobit prije poreza očekuje se u visini od 178 milijuna kuna ili 19 posto više od procjene za 2015. 

U 2016. u Končaru planiraju investicije od 126 milijuna kuna,  a najveći dio ili 82 posto investicija financirati će se vlastitim sredstvima, kazao je Bago.

Navedeno je i kako su plaće u Končaru 34 posto veće od prosjeka države i 14 posto veće od zagrebačkih plaća.

Komentirajte prvi

New Report

Close