Jadranska otpušta više od pola radnika

Autor: Ana Lučin , 19. listopad 2010. u 22:00

Kašnjenje s prodajom splitske kompanije aktualiziralo je plan zbrinjavanja viška radnika tako da će od preostala 63 zaposlenika njih 35 dobiti otkaz

Pivovarna Laško namjerava otpustiti 35 radnika Jadranske pivovare. Direktor pivovare Nenad Buljan u ponedjeljak je predstavnicima sindikata uručio zahtjev za zbrinjavanje tehnološkog viška radnika, prema kojem bi od preostala 63 zaposlenika iz pivovare otišlo njih 35.

“Još nismo riješili pitanje prodaje i ova situacija ne može trajati beskonačno. U čekanju je prošlo puno vremena pa treba spriječiti daljnje troškove”, kaže Buljan, dodajući kako unatoč tome vjeruje da je prodaja samo pitanje dana. Plan zbrinjavanja tehnološkog viška izrađen je još u srpnju, no s obzirom na učestale najave slovenskih vlasnika o prodaji pivovare splitskom poduzetniku Vjenceslavu Bacciju, radnici su se nadali da do njegove realizacije neće doći. Regionalni predstavnik PPDIV sindikata Ivica Blažević najavljuje ulaganje žalbe, priznajući da sindikatu sada preostaje jedino kupovanje vremena. “Ovo je dokaz sufliranja navodnih menadžera koji suptilno uništavaju tvrtku. Jedina dobra stvar je to što smo dogovorili povećanje otpremnina koje će iznositi 6000 kuna po godini radnog staža”, naglašava Blažević. Pivovarna Laško godinu dana pokušava prodati Jadransku pivovaru, a kao potencijalni kupac spominje se Vjenceslav Bacci, bivši direktor pivovare. Već nekoliko mjeseci u Laškom tvrde da je prodaja “pitanje dana” te da Bacci treba vremena kako bi zatvorio financijsku konstrukciju za kupnju splitske pivovare u vlasništvu slovenske tvrtke.

Na čekanju

Prošli svi rokovi
Rok za prikupljanje bankovnih garancija Vjenceslavu Bacciju prvi je put istekao krajem srpnja, no u Laškom su tada kazali da će ga ipak čekati do 1. listopada. Iako je i taj rok prošao, Bacci još nije zaokružio financijsku konstrukciju. Slovenski vlasnici očito i dalje vjeruju da će Bacci kupiti pivovaru ili im splitski poduzetnik možda služi za odvlačenje pozornosti s jedinoga mogućeg ishoda, zatvaranja pivovare.

Komentirajte prvi

New Report

Close