Izabran novi saziv Nacionalnog vijeća za konkurentnost

Autor: Poslovni.hr , 27. lipanj 2012. u 22:00

Hrvatska je u kritičnoj fazi, moramo se mijenjati, a nismo se dovoljno osposobili

Na sjednici Nacionalnog vijeća za konkurentnost održanoj 12. lipnja 2012. godine imenovani su novi članovi Vijeća iz redova Vlade Republike Hrvatske, gospodarstvenika, akademske zajednice i sindikata. Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma, ponovno je izabran za predsjednika Vijeća, a potpredsjednici su Božo Prka, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb, i Goran Radman, dekan veleučilišta Vern. “Hrvatska je u kritičnoj fazi – moramo se mijenjati, a nismo se za to dovoljno osposobili. Hrvatskoj je potreban konsenzus svih snaga o tome kakvu budućnost želimo, vizija koja će biti iznad političkih podjela, oko koje ćemo se svi složiti. Vijeće će u idućem razdoblju održati tematske sjednice i odrediti se oko aktualnih izazova hrvatskog društva”, rekao je Mudrinić u svojem nastupnom govoru.

Članovi Vlade
Nacionalno vijeće za konkurentnost djeluje kao nezavisno savjetodavno tijelo sastavljeno od predstavnika četiriju interesnih skupina radi poticanja dijaloga privatnog i javnog sektora, razvijanja konsenzusa o glavnim ekonomskim pitanjima s kojima se Hrvatska suočava, uočavanja jakih i slabih strana hrvatskoga gospodarstva te preporuka politika i mjera koje će pridonijeti dugoročno održivom poboljšanju konkurentnosti Hrvatske. Tako će u Vijeću Vladu predstavljati Radimir Čačić, prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Slavko Linić, ministar financija, Arsen Bauk, ministar uprave, Gordan Maras, ministar poduzetništva, Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, i Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Iz redova gospodarstvenika novi članovi Vijeća su:
1. Ivica Mudrinić, Hrvatski telekom, predsjednik Uprave, predsjednik NVK
2. Božo Prka, Privredna banka Zagreb, predsjednik Uprave
3. Ljerka Puljić, Agrokor, starija izvršna potpredsjednica
4. Filip Filipec, Tehnika, predsjednik Uprave
5. Matko Bolanča, Pliva Hrvatska, bivši predsjednik Uprave
6. Krešo Perica, IBM Hrvatska, glavni direktor
7. Darinko Bago, Končar, predsjednik Uprave
8. Zoran Košćec, Varteks, predsjednik Uprave
9. Tomislav Thür, Ina, izvršni direktor, PF Korporativni poslovi
10. Šime Klarić, Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela, predsjednik.

Jačanje dijaloga
Ujedno su potvrđeni članovi sindikalnih središnjica – Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske, Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatski sindikata, Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata, te Damir Jakuš, predsjednik udruge radničkih sindikata Hrvatske. Akademsku zajednicu u Vijeću će predstavljati Goran Radman, dekan veleučilišta Vern, prof. dr. sc. Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Slavica Singer, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, te prof. dr. sc. Željko Potočnjak, profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu. Radi jačanja dijaloga, partnerstva i konsenzusa o programima i politikama ključnim za konkurentsko napredovanje hrvatskoga gospodarstva u radu Nacionalnog vijeća za konkurentnost sudjelovat će osim članova Vijeća i istaknuti gospodarstvenici, znanstvenici i druge osobe iz javnog života. Za dodatne informacije molim Vas da se obratite na broj 01/ 6304-853 ili e-poštom na jadranka.gable@hup.hr.

Komentirajte prvi

New Report

Close