Istraga u Tescu razotkrila “neprofesionalno ponašanje” zaposlenika

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. listopad 2014. u 14:17
Reuters

Nakon što je utvrđena greška, Tesco je unajmio računovodstvenu tvrtku Deloitte i pravni ured Freshfields kako bi proveli istragu i utvrdili kako je do nje došlo.

Istraga o računovodstvenoj grešci zbog koje je dobit britanskog maloprodajnog diva Tesca ispala 250 milijuna funti veća no što je trebala biti rezultat je makinacija zaposlenika, izvijestili su britanski listovi.

Nakon što je utvrđena greška, Tesco je unajmio računovodstvenu tvrtku Deloitte i pravni ured Freshfields kako bi proveli istragu i utvrdili kako je do nje došlo.

Tesco je najavio da će detalji istrage biti objavljeni u četvrtak u sklopu poslovnog izvješća za prvu polovinu godine. The Times i The Telegraph su pak u nedjeljnim izdanjima izvijestili da je istraga Deloittea i Freshfieldsa razotkrila "neprofesionalno ponašanje" zaposlenika.

Sunday Times je napisao da su problemi ograničeni na prvu polovinu godine, pri čemu u Reutersu napominju da nisu mogli neovisno provjeriti taj navod. List nije naveo izvor informacije.

Sunday Telegraph pak navodi, pozivajući se na neimenovani više rangirani izvor blizak istrazi, da je previsoki iznos dobiti povezan s knjiženjem uplata dobavljača uvjetovanih ostvarivanjem zacrtane razine prodaje.

Kada su uvidjeli da te razine neće biti dosegnute, "mala skupina" zaposlenika, kako piše Telegraph, dogovorila je s dobavljačima da ipak uplate te iznose, nudeći im zauzvrat financijske pogodnosti u idućem financijskom razdoblju. Te su pogodnosti držane u tajnosti.

Izvor je kazao da su takvi dogovori u skromnijem obujmu sklapani dulje od godinu dana a u proteklih su šest mjeseci učestali, zbog pritiska na prodaju.

Tesco je dosada u vezi s računovodstvenom greškom suspendirao šest zaposlenika, uključujući izvršnog direktora britanskog odjela Chrisa Busha, navodi Reuters.

Očekuje se da će kompanija izvijestiti o temeljnoj dobiti u prvoj polovini godine u visini 850 milijuna funti. U istom prošlogodišnjem razdoblju ostvarili su temeljnu dobit od 1,6 milijardi funti.

Komentirajte prvi

New Report

Close