Inspekcija rada istražit će korištenje poligrafa u tvrtki Valipile

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. travanj 2015. u 09:06
Foto: Davor Višnjić / Pixsell

Korištenje poligrafa za provjeru lojalnosti radnika nije regulirano niti se predviđa Zakonom o radu.

Korištenje poligrafa za provjeru lojalnosti radnika nije regulirano Zakonom o radu niti se takva mogućnost provjere predviđa u njemu. No, čim nešto nije zabranjeno, uvijek se nađu ljudi koji izostanak regulative tumače kao pristanak.

Posljednji su put mediji zabilježili sličnu situaciju u izdavačkoj kući Profil 2010., gdje je poslodavac angažirao privatnu tvrtku i poslao radnike na poligraf kako bi utvrdio tko je ukrao knjige. Cijela priča dospjela je u novine pa se Profil predomislio, no očito nisu jedini koji su se toga dosjetili, sudeći po informacijama iz Istre. Detaljnije se poligrafom i uvjetima njegove upotrebe bavi samo Zakon o policiji jer je policiji dana mogućnost da detektorom laži ispituje osumnjičene za teška kaznena djela.

Čak i tada osumnjičeni mogu odbiti provjeru na poligrafu, a propisi izričito zabranjuju njegovu primjenu kod bolesnih, osoba koje su pod lijekovima, trudnica, roditelja, djece i slično. U Ministarstvu rada doznajemo da su za poligraf u tvrtki Valipile iz Svetog Petra u Šumi doznali u subotu, kao i svi drugi, nakon istupa sindikata. Prije toga im ni radnici ni sindikat nisu prijavili takvo postupanje poslodavca.

Očekuje se da će tvrtku Valipile početkom tjedna posjetiti inspekcija rada.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Predlažem da inspekcija pri uvidu u poslovne knjige stavi cijelu upravu na detektor laži, a ako utvrde nepravilnosti u plaćanju poreza neka ih samo premjeste na “električnu stolicu”. Kad je bal neka je i maskembal 🙂

New Report

Close