Ante Mandić (IN2 grupa): Salijeću nas s ponudama

Autor: Bernard Ivezić , 17. travanj 2014. u 11:37
Ante Mandić, predsjednik Uprave IN2/Ž. Bašić/PD/PIXSELL

Jedina tvrtka koja je odbila HT-ovu ponudu za preuzimanje, IN2 grupa, jučer je objavila rast prihoda u 2013. godini.

Jedina tvrtka koja je odbila HT-ovu ponudu za preuzimanje, IN2 grupa, jučer je objavila rast prihoda u 2013. godini od 14 posto na 167 milijuna kuna, rast operativne dobiti od 65 posto na 22,5 milijuna kuna i rast izvoza na 30 posto prihoda.

Najveća hrvatska softverska tvrtka i jedan od tri najveća domaća izvoznika softvera, lani je povećala broj radnika za 22 na 425. Ante Mandić, predsjednik Uprave IN2 grupe želi da tvrtka ove godine postane najveća hrvatska IT kompaniju po broju radnika."Želimo premašiti brojku od 500 zaposlenih, dosegnuti gotovo 200 milijuna kuna prihoda i nakon prve akvizicije izvan Hrvatske, manje ali visokospecijalizirane tvrtke Actavia iz Srbije, nastaviti s akvizicijama u regiji", kaže Mandić.Ističe da već sada imaju 456 zaposlenih, a prema rezultatima prvog tromjesečja ostvarit će zacrtani cilj. Lani je kompanija uložila 10 milijuna kuna u razvoj vlastitog softvera i druge ponude. Mandić kaže da će ove godine ta ulaganja povećati na 15 milijuna kuna.Primarni cilj širenja vidi u regiji.

No, ističe da prava prilika leži u širenju na zapad. Kaže da im ponude za partnerstva, preuzimanja i investicije dolaze na tjednoj bazi. Neslužbeno doznajemo da je riječ o velikim fondovima i tvrkama iz EU i SAD. No, Mandić to ne želi komentirati."Mogu reći da nas neprekidno salijeću s ponudama. Imamo spreman plan za širenje na tržište EU koji uključuje ulaganja u strateške softverske proizvode i gradnju velike partnerske mreže i prodajnih predstavništava, ali je cijena tog kapitala vrlo visoka", kaže Mandić. Očekuje ipak da bi u idućih godinu do dvije mogao pronaći adekvatnog partnera za takvo širenje. Najveći izazov do tada mu prijeti od odljeva radne snage iz Hrvatske.

"Svjestan sam da su moji radnici stručnjaci koji u EU mogu lako naći posao i tu se nadam da će država pomoći. Većina zaposlenika IN2 su među najbolje plaćenim radnicima u Hrvatskoj na koje se primjenjuju davanja na plaće, od čak 110 posto", kaže Mandić.Prostora za povećanje plaća praktički nema, jer plaće čine 70% ukupnih troškova IN2 grupe. Navodi i da su davanja na plaće u Srbiji upola, a u Makedoniji čak tri puta manja."Pozdravljam želju Vlade da kroz definiranje softverske industrije kao strateške i pokretača smanji namete za industriju, ali niti vjerujem da će se to dogoditi niti smatram da se ijedna grana gospodarstva može promatrati odvojeno od ostalih industrija. Potrebno nam je sveobuhvatno provođenje reformi", kaže Mandić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ante, ako država smanji poreze na plaću, gdje će ti novci završiti?
U plaćama zaposlenih da bi poboljšao konkurentnost tvrtke prema zapadu i tako spriječio odliv kvalitetnih kadrova?
Sumnjam!
[emo_smijeh]

New Report

Close